Tekst objavljen: 18.08.2016 16:00        


Nema opasnosti kada je reč o snabdevenosti Srbije gasom, izjavio je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i naglasio da se samo može postaviti pitanje cene i uslova za nabavku. On je dodao da će uskoro biti doneta i odluka o proširenju podzemnog skladišta Banatski dvor.

Bajatović: Postoje problemi, ali imaćemo dovoljno gasa

"Postoje problemi koje bi trebalo rešavati, ali to neće dovesti do prekida snabdevanja Srbije gasom", rekao je Bajatović novinarima u Skupštini Srbije.

On je napomenuo da se radi i na diversifikaciji snabdevanja, navodeći da Srbiji predstoji da jača interkonekciju ka Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, ka Rumuniji.

"U ovoj fazi nije počela interkonekcija prema Bugarskoj. Mi smo stalno u poziciji da nam se za to nudi kredit, a Bugarska je dobila grant. Otežano ide i izgradnja gasovoda između Grčke i Bugarske što je uslov da koristimo tu interkonekciju, a iz tog pravca bi eventualno mogli da koristimo oko 500 miliona kubika godišnje", rekao je Bajatović.

On je dodao da iz tog pravca možemo da računamo na američki "šel gas" koji je skuplji od takozvanog "ruskog gasa", posebno što sa ruskim Gaspromom imamo povoljan sporazum.

Bajatović je dodao da preko gasovoda Tap i Tanap, za gas iz Azerbejdžana - nema dovoljnih količina za Srbiju, ali da su nam, recimo, dostupne određene količine gasa preko Severnog toka.

"U ovom momentu nismo u opasnosti da li ćemo moći da budemo snabdevani gasom, imamo ili ćemo imati rešenje. Samo je pitanje pod kojim uslovima. Videćemo šta će doneti otvaranje tržišta , ali i ono u svakom slučaju ne treba bude špekulativno, jer bi tada plaćali veću cenu", rekao je Bajatović.

Govoreći o zalihama gasa, Bajatović je rekao da će uskoro biti donete odluka o proširenju podzemnog skladišta gasa Banatski dvor - verovatno u poslednjem kvartalu ove godine, gde bismo skladištili 50 odsto svojih potreba.

Za to, kako je rekao, neće biti korišćen novac iz budžeta.
"Preduzeće Banatski dvor je sposobno da samo sebe proširi, jer je to projektno finansiranje. Nema potrebe da u tome učestvuju ni Srbijagas ni Gasprom, niti Vlada Srbije", rekao je Bajatović u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, planirano je da skladište koje je trenutnog kapaciteta od 450 miliona kubika bude prošireno na 750 miliona kubika ili na jednu milijardu kubnih metara, što je, kako je rekao, najpovoljnije.

"Tako bi se ispeglala neravnomerna potrošnja. Potrošnja gasa je zimi daleko veća nego leti", rekao je Bajatović.
On je kazao da tehnički timovi uveliko rade na proširenju Banatskog dvora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija srbijagas snabdevanje gasom gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana