Tekst objavljen: 21.08.2018 15:02        


Na azijskim tržištima u utorak je prevladavalo dobro raspoloženje zbog očekivanja investitora da će predstojeći sastanak američke i kineske delegacije u Washingtonu smanjiti trgovinske napetosti, no najnovije izjave američkog predsednika Donalda Trumpa o kursu juana i kamatnoj politici Feda pritisnule sukurs dolara.

Azijske berze u plusu, dolar pod pritiskom

MSCI indeks azijsko - pacifičkih akcija bez japanskih oko 6,30 sati bio je u plusu 0,6 posto. Južnokorejski indeks berze istovremeno je bio u plusu 0,3 posto, šangajski 1 posto, dok je japanski Nikkei bio u minusu 0,1 posto.

Fokus investitora bio je na ovonedeljnom sastanku kineske i američke delegacije o trgovinskim problemima, a nadaju se da će taj sastanak dati neke rezultate.

„Nastavak pregovora je dobra vest i zbog toga tržište raste u ovoj fazi, no postizanje održivog sporazuma kako bi se okončale trgovinske tenzije u ovome trenutku ne čini se verovatnim”, smatra Tai Hui, strateg pri J.P. Morgan Asset Managementu.

No, optimizam investitora zapao je u iskušenje nakon objave Trumpovog intervjua Trumpa agenciji Reuters. Trump je, između ostalog izjavio da ne očekuje puno od tog sastanka, a poručio je i da „nije oduševljen” s predsednikom Feda Jeromeom zbog podizanja kamatnih stopa i ponovio da američka centralna banka treba više da čini kako bi podstakla ekonomiju.

Usred globalnih trgovinskih napetosti, Trump je u tom intervjuu takođe optužio Kinu i Evropu da manipulišu svojim valutama.

Na deviznim tržištima kurs dolara našao se pod pritiskom nakon Trumpovih izjava u vezi Feda, juana i evra.

„Izgleda da je Fed ojačao svoje stajalište o podizanju kamatnih stopa na svom zasedanju u avgustu. No, otada su počele izbijati na videlo nuspojave američko - kineskog trgovinskog rasa, a republikanci se bore da pobede na specijalnim izborima u Ohiju. U takvom političkom okruženju, najnoviji Trumpov ubod čini se mnogo snažnijim nego onaj prošli (u julu)”, smatra Daisuke Uno, strateg pri Mitsui Sumitomo Banku u Tokiju.

Dolarov indeks oslabio je prema korpi šest vodećih svetskih valuta za 0,35 posto, na 95.549 bodova.

Istovremeno, kurs dolara potonuo je na najniži nivo prema jenu od kraja juna, na 109,775 jena, a oslabio je i 0,35 posto prema evru, na 1,1544 dolara za evro.

Kineski juan dotakao je jutros kurs od 6,828 juana za dolar, najviši nivo od 9. avgusta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berza valutna berza wall street dolar juan evro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana