Tekst objavljen: 23.04.2016 9:57        


Uvođenje avionske linije "Air Serbia-e" ka SAD kako za putnički, tako i kargo saobraćaj, omogućiće i lakši plasman roba i usluga iz Srbije na to tržište, rečeno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Aviolinija za lakši plasman roba na tržište SAD

Prvi direktan let Air Serbia-e za Njujork planiran je za 23. jun, a predviđeno je pet letova nedeljno, rekli su predstavnici te aviokompanije.

Savetnik predsednika i generalni menadžer PKS Predrag Nikolić rekao je da se značaj uvođenja letova ka SAD ogleda kako kroz aspekt kargo prevoza, tako i putnika, odnosno poslovnih ljudi.

On je naveo da su SAD na 15. mestu najvećih izvoznih destinacija, a da ima dosta potencijala za proširenje trgovinske saradnje i investicije.

Nikolić je naveo da sa SAD sada imamo takozvanu preferecijalnu trgovinu, što znači da je neke proizvode moguće izvoziti bez carina ili sa minimalnom carinom.

Nikolić je kazao da se mora zadovoljiti kriterijum porekla, odnosno da roba direktno mora da bude isporučena iz Srbije.

On je kazao da postoji perspektiva i da se očekuje da bi u narednom periodu proizvodi poput organske hrane i mineralne vode mogli lakše da nađu put ka tom tržištu uvođenjem kargo linije.

Nikolić je kazao da je PKS načinila čitav set usluga koje mogu da olakšaju proces izvoza, a najviše potencijala ima poljoprivredno- prehrambeni sektor, metalska industrija, prerađivačka industrija, građevinarstvo, IT, vojna industrija.

Direktna kargo linija omoćiće lakši plasman roba na tržiste SAD, rekao je on.
Pomoćnik ministra saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zoran Ilić rekao je da je važno da se predstavnici privrede upoznaju sa načinima, potencijalima I mogućnostima za početak poslovanja na tržštu SAD.

On je podsetio da su letovi ka SAD prekinuti pre 25 godina.
I Air Serbia i aerodrom su osposobljeni da obavljaju takve poslove i to u skladu sa međunarodnim propisima, zaključio je Ilić.

Boško Rupić- regionalni menadžer Air Serbia-e predstavio je kapacitete koji se odnose na predstojeće direktne letove na relaciji između Srbije i Sjedinjenih Americkih Država, na liniji Beograd Njujork.
On je kazao da će od 23. juna biti predviđeno pet letova nedeljno.

Rupić je kazao da je inače primetan rast broja putnika, i da se taj trend nastavlja i ove godine.
Rukovodilac Air Serbia-e Kargo Veselin Đorđević, rekao je da nema mesta u svetu gde ta aviokompanija ne može da isporuči robu i da su od 2013. dodine duplirane vrednosti isporuke i prevoza robe, a pošte 2, 5 puta.

Izvršni direktor Aerodroma "Nikola Tesla" Raša Ristivojević rekao je da je zahvaljujući Air Serbia-i prošle godine zabeleženo povećanje broja putnika od 32 odsto, odnosno da je bilo pet miliona putnika.
Takođe u prošloj godini, zabeleženo je povećanje kargo prometa od 33 odsto.

On je naveo da svuda u svetu, 10 odsto svih prihoda generiše aviosabraćaj i da je u tome budućnost.
Predstavljanje raspoloživih kapaciteta iz domena pružanja vazduhoplovnih usluga nacionalnog avio-prevoznika Air Sebia i Aerodroma "Nikola Tesla Beograd u PKS organizovali su Sektor za vazdušni saobraćaj Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Privredna komora Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
roba transport robe direktna linija Air Serbia USA

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana