Tekst objavljen: 20.07.2020 13:55        


U Rusiji počinje izgradnja autoputa Moskva-Nižnji Novgorod-Kazanj, što je deo međunarodnog megaprojekta "Evropa-Zapadna Kina", koji se realizuje u saradnji Rusije, Kazahstana, Belorusije i Kine

Autoput "Evropa - Zapadna Kina" će smanjiti putovanje za čak 10 dana

Premijer Ruske Federacije Mihail Mišustin ocenio je da ovaj projekat "ima poseban značaj za celokupan evroazijski prostor".

Dužina "Novog puta svile" je 8.500 kilometara. Od toga više od 2.000 su na ruskoj teritoriji. Autoput će obezbediti putovanje između osam najvećih oblasti Rusije - Moskovska, Samarsko-Toljatinska, Nižnjenovgorodska i Kazanska.

"Projekat daje regionalni impuls u ubrzavanju razvoja. Ukupan rast domaćeg bruto proizvoda na tim teritorijama će biti veći od 500 milijardi rubalja do 2050. godine", ruski premijer Mihail Mišustin.

Još jedan, ne manje važan aspekt je otvaranje novih radnih mesta. Po rečima Mišustina, samo će se na gradilištima otvoriti više 30.000 radnih mesta, i još 130.000 u srodnim granama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"To su grane kao što su autoindustrija, naftna industrija, elektronika, transport, logistika i druge", pojasnio je premijer.

Novim putem od Kazanja do Moskve će se putovati 6,5 sati pri brzini od 130 km na sat, prenosi Sputnjik.

Sada postoje dva puta od Evrope do Kine koji su dugi. Železnicom je potrebno oko dve nedelje putovanja, a morem preko Sueckog kanala - skoro 1,5 mesec.

Autoput Zapadna Evropa-Zapadna Kina počinje u Sankt Peterburgu vodi preko Moskve-Nižnjeg Novgoroda-Kazanja-Orenburga, zatim preko teritorije Kazahstana i Kine do grada Lianjunganga na obali Žutog mora.

Dužina trase je 8.445 kilometara, a "Novi put svile" će skratiti putovanje automobilom do 10 dana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
auto put evropa kina novi put svile auto put rusija kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana