Tekst objavljen: 27.10.2014 15:09        


Iako se čini da je na smartfon tržištu fokus korisnika najviše usmeren ka visokoj klasi, ne treba zanemariti cenovno pristupačnije modele kao što je Zenfone 5.

Asus ZenFone 5

Može se reći da se i ovde odvija borba sa osnovnom idejom koja glasi: ko će ponuditi najviše za najmanju svotu novca. Asus je generalno poznat kao proizvođač koji se vodi takvom filozofijom, u koju smo se lično uverili veći broj puta tokom testiranja njihovih uređaja. U sferi jeftinih smartfona većina brendova ima svoje modele koji naziva budžetnim, a o kojim se ciframa zapravo radi varira od slučaja do slučaja.


Budžetna sekcija ima svoju nižu i višu cenovnu podkategoriju - deli se na najjeftinije modele ispod 100 evra i one koje se kreću od 100 pa do 200 evra. Druga podkategorija je nama lično interesantnija, prvenstveno iz razloga što se u toj klasi mogu pronaći modeli sa specifikacijama koje su veoma pristojne za taj cenovni rang. Najpopularniji takav slučaj je bez sumnje bio Motorolin Moto G model, koji je očigledno insipirisao Asus da ponudi njegovu nešto napredniju alternativu sa uporedivom cenom. Nedavno se pojavio i Moto G 2014 model, zapravo dosta sličan po specifikacijama sa Zenfone 5 modelom koji je dostupan još od aprila meseca.

Hardver

Zenfone 5 dolazi u nekoliko varijanti - sa Intel Atom Z2580 čipsetom 2GB RAM-a i 16GB skladištem (A500CG) ili najpristupačnijom ~150 USD/EUR A501CG verzijom sa Intel Atom Z2560 čipsetom, 1GB RAM-a i 8 GB skladištem. Tu je i treća LTE verzija (A500KL) sa Snapdragon 400 čipsetom, a konkretan primerak koji smo imali na testu bio je ovaj najosnoviji A501CG, ujedno i najjeftiniji. Poseduje 1.6 GHz Dual Core Silvermont procesor i PowerVR SGX544MP2 grafički čip - kombinacija koja pruža vrlo pristojne performanse. Tu je i 8MP zadnja kamera uz LED blic, microSD slot za proširenje memorije i Li-Po 2110 mAh baterija.

Dizajn

Asus Zenfone 5 je jedan od duguljastijih smartfona, trend koji je u poslednje vreme poprilično zastupljen. Otprilike se može uporediti po dužini sa HTC One M8 modelom koji takođe ima 5-inčni ekran. Razlog zbog čega je ovoliko izdužen je ogroman prostor iznad i ispod ekrana, pogotovo donja strana koja pored crnih traka u kojoj su smešteni kapacitivni senzori poseduje i dodatnu bradu sa šarom koncentričnih krugova. Pozadina je od mat plastike koja dolazi u više boja - crnoj, beloj, crvenoj, zlatnoj i ljubičastoj. Poklopac se skida i na taj način se pristupa Sim slotovima i microSD slotu, a pristup bateriji je onemogućen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Asus Asus ZenFone 5 mobilni telefon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana