Tekst objavljen: 22.09.2016 10:58        


Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić ocenio je da u budžetu ima prostora za povećanje plata i penzija, ali je i upozorio da bi visok rast primanja u ovom trenutku, značio da ona u budućnosti neće moći da rastu. 

Arsić: Povećati plate i penzije, ali dozirano

"Ako sad povećavamo standard građana više nego što treba, potkopavaju se uslovi za dalji rast", rekao je Arsić na predstavljanju novog broja biltena Kvartalni monitor u kojem je glavni urednik.

Arsić je naveo i da bi moglo biti pritisaka i analiza zašto bi trebalo povećavati primanja i više, ali objašnjava da u slučaju Srbije veća potrošnja nije generator budućeg rasta, već su presudne investicije.

Plate i penzije u javnom sekoru mogle bi da budu povećane ali manje od zbira nominalnog rasta BDP-a i inflacije, jer se samo na taj način, objasnio je, obezbeđuje njihovo smanjivanje u BDP-u.

"Ako nominalni rast bude 4-5 odsto, plate i penzije bi trebalo da rastu manje od toga", naveo je profesor Arsić uz ocenu da će pregovori sa MMF-om oko ovog povećanja biti teški.

Komentarišući dogovor sa MMF da se javni sektor smanji za 75.000 ljudi, on podseća da se od tog prvobitnog plana odustalo, te da je i MMF korigovao procenu na još nekoliko hiljada ljudi.

"Mi smo u startu ocenili da je 75.000 ljudi preterano i da bi se doveo u pitanje kvalitet i dostupnost javnih usluga,. MMF je korigovao taj broj tako da sada zahteva još nekoliko hiljada, što bi trebalo uraditi, ali ne ugroziti efikasnost", reako je Arsić.

On je objasnio da bi trebalo otpuštati one na neproduktivnim mestima, a ne samo osloniti se na penzionisanje.

"Odlaze recimo lekari kojih nema dovoljno, pa mora da se angažuje drugi. Zato je umesto spontanog odlaska potrebno da se više oslanjamo na ciljano otpuštanje radnika na neproduktivnim mestima", smatra on.

Govoreći o povećanju minimane cene rada za više od sedam odsto, on je ocenio da je to "razuman kompromis sindikata i poslodavaca", koji neće ugroziti konkurentnost privrede.

"Ta odluka neće imati značajniji uticaj ni na privredu ni na javne finansije. Minimalna cena rada nije povećavana dve godine i ova nova cena će važiti godinu dana", rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povećanje plata povećanje penzija BDP ekonomski rast

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana