Tekst objavljen: 16.08.2015 11:35        


Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ponovo je apelovalo na poslodavce da, u periodu visokih vrućina, dosledno primenjuju mere bezbednosti i zdravlja na radu.

Apel na poslodavce zbog vrućina

Od 1. avgusta, na gradiliština u Srbiji, dogodio se veći broj povreda na radu, od kojih je jedna rezultirala smrtnim ishodom, pet teškim povredama i 11 lakim, podsetilo je to ministarstvo u saopštenju.
Jedan od razloga porasta broja povreda na radu, dodaje se u saopštenju, jesu i visoke spoljne temperature koje se već duži period ne spuštaju ispod 35 stepeni Celzijusa.

- S obzirom na to da takve temperature dodatno utiču na umor i pad koncentracije zaposlenih koji rade na otvorenom, još jednom se upozoravaju poslodavci i radnici da se pridržavaju propisa iz ove oblasti, Preporuka Vlade Republike Srbije i Smernica za rad na visokim temperaturama, a naročito da sprovode organizacione, tehničke, zdravstvene i mere promene režima rada - poručilo je Ministarstvo.
Kako je objašnjeno to podrazumeva čestu izmenu zaposlenih koji rade na otvorenom, češće pauze, uz obezbeđivanje velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka, i prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca.

Ministarstvo podseća i da je obavezno informisanje radnika o rizicima po zdravlje zbog izlaganja visokim temperaturama, o simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama, kao i obezbeđivanje i pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
informisanje radnika temperatura zakon o radu poslodavci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana