Tekst objavljen: 25.08.2016 15:50        


Cene nafte su danas nastavile da klize naniže na trgovanju u Aziji, dan nakon što su pretrpele veliki pad reagujući na podatke o iznenađujućem skoku američkih zaliha, koji su zadali udarac nadama u postizanje dogovora naftaša o ograničavanju proizvodnje. 

Američke zalihe guraju cene nafte niz tobogan

Američko Ministarstvo energetike saopštilo je sinoć da su zalihe nafte skočile za 2,5 miliona barela prošle nedelje, pomutivši prognoze o padu i raspirivši zabrinutost u pogledu globalne prezasićenosti ponude, izveštava agencija AFP.

Oba glavna tipa nafte potonula su sinoć posle objave vesti iz SAD-a, pri čemu je američka "laka" nafta WTI oslabila za 2,8 odsto, a severnomorska nafta "brent" za 1,8 procenata.

Na današnjem azijskom trgovanju, WTI nafta je izgubila na ceni još dva centa, spustivši se na 46,75 dolara, dok je "brent" pao za sedam centi na 48,98 dolara.

WTI nafta je sada na gubitku od gotovo pet odsto od kraja prošle nedelje, dok je "brent" u padu za 3,6 odsto.

Tržište nafte je prošle nedelje ušlo u "raspoloženje bikova" sa 20-procentnim rastom cena u odnosu na nedavni najniži nivo, oporavljajući se u sedam trgovačkih sesija uzastopno zahvaljujući vestima da će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusija održati sastanak s ciljem rešavanja krize prevelike ponude.

Informacija da je Iran izgleda promenio svoj raniji stav i da će takođe razmotriti ograničavanje proizvodnje dala je dodatnu podršku rastu optimizma.

Međutim, jedan izvor iz iranskog Ministarstva za naftu rekao je juče za AFP da Teheran tek treba da odluči o svom stavu prema limitiranju proizvodnje, pa čak i o tome da li će prisustvovati skupu u Alžiru sledećeg meseca.

Prethodni pokušaj OPEK-a da se zamrzne proizvodnja krahirao je u aprilu, u velikoj meri zbog iranskog odbijanja da se pridruži toj inicijativi, pošto je zemlja nakon izlaska iz međunarodnih sankcija nastojala da poveća svoje prihode od nafte.

"Tržište je izuzetno nervozno. Zato beležimo ovakvu volatilnost, jer tržište nije sasvim sigurno kakav ishod da očekuje od sastanka OPEK-a sledećeg meseca", kaže za AFP analitičar za resurse kompanije Fet Provets iz Sidneja, Dejvid Lenoks.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte nafta laka nafta SAD opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana