Tekst objavljen: 02.12.2013 15:45        


Šef Amazona Jeff Bezos najavio je kako njegova kompanija radi na metodi dostave robe koja je brža od modela Prime. Radi se o slanju robotskih octocoptera koji bi dostavljali narudžbine unutar pola sata.

Amazon će vam slati vaše pakete bespilotnim letelicama

Projekt je trenutno još uvek u fazi istraživanja i razvoja, i Bezos procenjuje kako će biti spreman za četiri do pet godina.

Cilj je omogućiti brze i lagane dostave unutar kruga od 16 kilometara. Flota robotskih dronova biće ‘zelenija’ od dostave kamionima, jer će svi biti pokretani elektromotorima.

Dostavni dronovi pronalaziće naručioce prema GPS koordinatama koje unesu prilikom narudžbine. Moguće je i da će usluga pratiti lokaciju mobilnih telefona naručioca kako bi dostava stigla gdegod s on nalazio.

- Sve što želite na svetu moći ćete dobiti od nas - izjavio je potpredsednik Amazona Dejv Klark.


Servis bi trebalo da se zove Prime Air, ali zvanično odobrenje Amazon još uvek nije dobio od američke vlade. Iz te kompanije očekuju da će zeleno svetlo stići za malene ’octcoptere’ stići tokom 2015. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Sale 02.12.2013 16:37

    Ovo jeste dobar koncept ali trenutno nije sprovodiv u praksi ama bas nimalo. Sta je sve potrebno sagledati?
    1. ne postoji zakon koji regulise kretanje dronova po vazduhu u bilo kojoj zemlji koliko ja znam! Za ovo ce biti potrebno neko izvesno vreme da bi se sve odobrilo od strane USA Vlade.
    2. samo paketi odredjene tezine ce moci da se salju preko dronova ako bude program odobren - manjkavost ce uciniti ovo nepopularnim nacinom dostave.
    3. ko je krivac ukoliko se dron srusi, izazove saobracajku i neko pogine usled toga?!?! brdo malih prepreka koje ce se godinama i godinama suocavati sa nepopularnoscu!
    4. sta ako neko ukrade dron, i paket?? kao i sve masine, i dronove ce moci preprogramirati i prodavati kao igracke za kucnu razonodu - da li amazon ima resenje za kradje letecih masina koje mogu kostati i do $1000 ?!?!
    I da ne nabrajam dalje - daleko je ovo od realnosti! Dobar koncept ali ne zivimo mi u dzungli nego u naseljenim gradovima!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
amazon online kupovina internet kupovina online trgovina internet trgovina kupovina potrošači kupci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana