Tekst objavljen: 20.01.2021 13:10        


Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije (NAPS) Goran Papović rekao je da potrošači električne energije treba da budu podjednako svesni prava i obaveza u slučaju da predaju strujomere i prateću instalaciju EPS Distribuciji ili ih zadrže u vlasništvu, kada su dužni da sami održavaju njihovu tehničku ispravnost

"Ako zadržite brojila u svom vlasništvu, dužni ste da brinete o njihovom održavanju"

On je, povodom dilema u javnosti zašto EPS Distribucija nudi da preuzme strujomere i prateću instalaciju, rekao da potrošači treba da znaju da je tehnička ispravnost strujomera ograničenog roka.

“Strujomeri moraju da se baždare, jer je njihova tehnička ispravnost ograničena na period od osam do 12 godina. Posle toga se moraju baždariti i potrošači koji se opredele da zadrže te merne uredjuje u vlasništvu moraju biti svesni te obaveze”, rekao je Papović.

Operator distributivnog sistema EPS Distribucija saopštio je pre nekoliko dana da, u skladu sa Zakonom o energetici, od svih korisnika sistema bez dodatnih troškova preuzima merne uredjaje, merno razvodne ormane, priključne vodove, instalacije i opremu u merno razvodnim ormanima, a plan je da se u u započetoj fazi preuzme 650.000 mernih uredjaja na teritoriji cele Srbije.

EPS Distribucija time, kako je saopšteno, preuzima i obavezu održavanja preuzete opreme i snosiće troškove budućeg održavanja, a uslove preuzimanja će urediti ugovorom. Papović je rekao da je EPS Distribucija, kada je svojevremeno započela zamenu starih strujomera, trebalo da dostavi i potvrdu o ispravnosti kako bi potrošači znali da je tehnički ispravan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

On je rekao da, ako potrošač posumnja u tehničku ispravnost strujomera treba da se obrati Zavodu za mere i dragocene metale da bi se utvrdilo da li je ispravan.

Podsetio je da u selima Srbije strujomeri nisu kontrolisani i po 20 godina i da potrošači reaguju uglavnom kada posumnjaju da je potrošnja veća od stvarne, ali ne i kada je manja.

Stručnjaci za energetiku rekli su za Betu da EPS Distribucija, kao i u svetu, želi kontrolu nad mernim uredjajem kako se ne bi nelegalno trošila struja.

U slučaju da potrošač ne želi da ustupi strujomere, EPS Distribucija, prema njihovim rečima, može da izvede merno mesto van poseda vlasnika kako bi mogla da kontroliše ispravnost brojila i potrošnju, a na vlasniku ostaje obaveza da održava brojilo u stanju tehničke ispravnosti.

EPS Distribucija, inače, već naplaćuje održavanje mreže i mernih uredjaja što se u računu za utrošenu električnu energiju može videti u stavci “troškova prenosa i distribucije energije do kupca”.

Ti troškovi, najčešće, kako su rekli, čine oko 40 odsto zaduženja na računu za utrošenu električnu energiju.

Ustupanjem strujomera potrošači, kako tvrde stručnjaci, neće imati nikakve smetnje u slučaju da žele da promene snabdevača strujom je će EPS Distribucija nastaviti da njihova merna mesta i prateće instalacije održava u tehnički ispravnom stanju.

3 komentara

  1. User image
    Lazar 20.01.2021 19:33

    Kao sto su iz EPS a i rekli strujomeri nisu odrzavani po selima u poslednjih 20 godina i nema problema za njih, a sada ce oni brojila koje im gradjani ustupe da ih istima svakog meseca iznajmljulju za prilicne i uvek sigurne pare. Pa to pomnozite sa stotinama hiljada brojila pa cete videti koje su to pare i zasto EPS insistira na tome. Nikada nije bilo da ce EPS nesto uraditi u korist gradjana Srbije a na svoju stetu. Sila je to.....

  2. User image
    ultrasrbin 26.01.2021 11:18

    U zgradi zamenili stari strujomer. Racuni nenormalni. Pozovem se na njihov dopis u kome konstatuju da je strujomer u njihovom vlasnistvu, a oni me upute na Zavod za mere. U Zavodu objasne da samo vlasnik strujomera moze da podnese zahtev za proveru. Iz EPS-a me ponovo upucuju na zavod iako stoji da su oni vlasnici. Iz Zavoda mi objasne da ja mogu da trazim proveru nakon sto uplatim iznos koji je bio skor 10000 dinara, ali da bez obzira sta se ustanovi to je moj trosak. Krajnje kulturno mi napomenu da nije zabelezen slucaj da EPS nije u pravu. ODUSTANEM OD SVEGA.

  3. User image
    novikorisnik 27.01.2021 10:26

    Pre oko 2 godine sam se uselio u kucu i morao sam da "dovedem" struju. Za tu uslugu su mi uzeli preko 150.000,00 dinara, iskopali su malo zemlje, napravili mi haos ispred kuce i postavili brojilo gde nisam zeleo, i na kraju brojilo je njihovo, i jos im placam "odrzavanje" odnosno rentu brojila... Drugim recima, platio sam da mi se postavi kabel do kuce i kupio brojilo i pristao da im to poklonim uz redovnu mesecnu rentu koju cu njima placati pored redovnog troska struje koje im placam...kako bih ja voleo da imam takvu firmu...kad bih mogao tako i ja neki biznis da napravim, prodam auto po punoj ceni od 20.000,00 evra i onda naplacujem mesecnu rentu i odrzavanje, pa gde bi mi bio kraj....lopovska drzava, uvek bila i ostala....

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Goran Papović EPS Distribucija Nacionalna asocijacija potrošača Sr eps preuzima brojila brojila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana