Tekst objavljen: 10.07.2019 13:55        


Ko je pre samo dve nedelje kupio akcije Komercijalne banke za 5.000 evra danas je mogao da zaradi više od 1.100 evra

Akcije Kombanke za 2 nedelje skočile čak 23%

Akcija Komercijalne banke čija je prodaja u toku i čije je okončanje najavljeno do kraja godine, skočila je, naime, od 26. juna do danas za oko 23 odsto - sa 2.700 dinara na 3.400 dinara.

Deonica ove banke svakodnevno je rasla u poslednje dve nedelje, a najveći dnevni skok je iznosio 3,8 odsto. Rast cene pratio je dnevni promet akcijama u iznosu i do 63 miliona dinara. Deonica Komercijalne banke nastavila je da raste i jutros. U prvom satu trgovanja akcija je zabeležila rast od 0,27 odsto.

Inicijalna kapisla za pozitivno kretanje deonice Komercijalne banke svakako je intenziviranje prodaje ove banke i odlučnost države da joj pronađe novog vlasnika. Ono što je, međutim, prethodilo svakodnevnom kontinuiranom skoku deonice jeste to što je država na berzi kupila 6,8 odsto akcija "Komercijalne banke" za 43,7 miliona dinara od njena dva akcionara DEG i SVED fonda.

Država je na berzi 26. juna kupila ukupno 1.159.000 akcija po ceni od 4.447 dinara za svaku deonicu. Na taj način Srbija je započela da ispunjava svoju obavezu koja je deo aktuelne prodaje Komercijalne banke, a koja je utvrđena je još 2006. godine.

Prva faza privatizacije Komercijalne banke i prikupljanje pisama o zainteresovanosti je završena. Ministar Siniša Mali nedavno je otkrio da su ispravne ponude šest zainteresovanih investitora. Okončanje prodaje banke je najavljeno do kraja ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U javnosti su se u međuvremenu pojavile informacije o nekoliko zainteresovanih potencijalnih kupaca. Poslednja je da su među kandidatima za kupovinu Slovenci, ali i da je u igri i Miodrag Kostić, vlasnik MK Grupe.

Investitor koji važi za jednog od najozbilnijih u Vladi je investicioni fond "Riplud advajzers" čiji je vlasnik ugledni američki biznismen Tim Kolins.

Kako trgovati na berzi

Kada neko želi da kupi ili proda akcije neophodno je da izabere Brokersko-dilersko društvo koje je član Beogradske Berze ili neku od banaka koje su takođe članovi. Ukoliko je izabrao banku za svog posrednika ona mu otvara namenski račun za trgovanje, a potom i vlasnički račun kod Centralnog Regista HoV. Ukoliko je u pitanju Brokersko-dilersko društvo , ta kuća će za račun svog klijenta otvoriti oba računa. Ukupna provizija nije veća od 1 odsto od iznosa transakcije koja je obavljena.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Miodrag Kostić siniša mali prodaja komercijane banke akcije komercijalne banke Komercijalna banka kombank

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana