Tekst objavljen: 06.05.2020 15:25        


Onlajn platforma „Erbienbi“ (Airbnb) jedna od firmi simbola globalnog turizma koja je punom snagom pogođena pandemijom novog koronavirusa i merama izolacije otpušta i 25 odsto od svojih 7.500 zaposlenih u svetu

"Air bnb" otpušta četvrtinu zaposlenih

Šef kompanije Brajan Česki objavio je juče svojim zaposlenim da će od njih 7.500 gotovo 1.900 morati da napuste firmu, u tekstu objavljenom na vebsajtu grupe.

„Kolektivno prolazimo najbolniju krizu u našem životu” napisao je Česki, suosnivač platforme za onlajn rezervacije smeštaja.

Pre pandemije „Erbienbi” je predviđao da će izaći na berzu 2020. po procenjenoj vrednosti do 35 milijardi dolara.

Međutim, grupa je „teško pogođena” epidemijom koja je zaustavila putovanja u celom svetu, a prema prognozama prihodi za ovu godinu će joj biti manji od pola ostvarenih 2019. godine, rekao je Česki.

Da bi se izborila sa krizom firma je već pozajmila dve milijarde dolara i smanjila troškove u svim sektorima, rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Suočeni su sa dve „teške realnosti”, ne znaju kada će se putovanja nastaviti, kao i kada budu nastavljena da li će biti drugačije, rekao je Česki.

Uprkos lošim vestima šef platforme za turizam je rekao da će poslovanje Airbnb potpuno da se oporavi, ali po cenu „fundamentalnih” strateških promena. U saopštenju početkom aprila ta platforma je podsetila da je nastala za vreme velike recesije 2008. i navela da se kladi u oporavak kada osobe koje su izolovane budu ponovo mogle da se kreću.

Sektor turizma od koga zavisi više od 300 miliona radnih mestsa i 10 odsto svetskog BDP-a bio je jedan od najteže pogođenih pandemijom novog korona virusa.

Svetska organizacija turizma je krajem marta predvidela pad turističkih poseta između 20 i 30 odsto 2020. godine, što nikad do sad nije viđeno. Poslednja ekonomska kriza donela je pad turizma od četiri odsto 2009. godine, navela je ta organizacija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
korona virus turizam ekonomska kriza otkazi air bnb brajan česki

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana