Tekst objavljen: 10.10.2013 15:00        


Bivši predsednik Izvršnog odobra Agrobanke Dušan Antonić kaže da je propadanje te banke počelo pošto je prinudna uprava preuzela banku na osnovu privremenih mera koje je uvela Narodna banka Srbije (NBS).

"Agrobanka propala posle uvođenja prinudne uprave"

Antonić je na suđenju u Specijalnom sudu rekao da su privremene mere Agrobanci uvedene oktobra 2011. godine i da je zahtevana naplata kredita i zaustavljanje reprograma dugova preduzećima.

On je ukazao da je tada Agrobanka pomagala poljoprivrednim proizvođačima, preduzećima koja proizvode hranu, piće i lekove, te bi, u slučaju pokretanja stečaja tih preduzeća, to otvorilo socijalne probleme i uticalo na privredu Srbije.

O tome je, kako je kazao, pismom obavestio tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, premijera Mirka Cvetkovića, predsednicu Skupštine Slavicu Đukić-Dejanović i druge čelnike.

Antonić je rekao da je tada ukazao da su mere NBS preoštre i tražio odlaganje njihove primene za devet meseci, kako bi u tom periodu banka bila dokapitalizovana za 100 miliona evra.

- Na sastanku sa viceguvernerom rečeno nam je da mere NBS moraju da se sprovedu - 'pucajte iz svih oružja, naplaćujte kredite, nije vaše da brinete o privredi' - dodao je on.

Kako je dodao, 29. decembra 2011. bio je pozvan na razgovor kod Dušana Petrovića u Ministarstvo poljoprivrede, koji mu je saopštio da je u Agrobanci uvedena prinudna uprava. - Kratko me je Petrović obavestio da su smenili rukovodstvo banke i da će bankom rukovoditi Džambić - rekao je Antonić.

U Novu Agrobanku su, kako je naveo, prenete firme koje nisu otplaćivale kredite, ali koje su imale proizvodnju, i obaveze su im otpisane na teret stare Agrobanke.

Po njegovim rečima, cilj je bio da se krediti ostave na teret staroj Agrobanci, i da se preko nove banke preduzeća pripreme za prodaju bez starih opterećenja, odnosno bez dugovanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke državne banke propale banke afera agrobanka agrobanka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana