Tekst objavljen: 25.11.2013 12:15        


Životne namirnice u zemljama Balkana najskuplje su u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, dok su najjeftinije na Kosovu i Crnoj Gori – pokazalo je istraživanje novinara agencije Anadolija, koji su upoređivali cene hrane u regionu u poređenju sa ostatkom Evrope.

A mi? Hrana najjeftinija u CG, Hrvatima najveće plate

Poslednjih godina u većini zemalja zapadnog Balkana cene osnovnih životnih namirnica beležile su porast ili su zadržale donju granicu, iako istovremeno primanja većine građana nisu značajno rasla ili beležila pad.

U Srbiji građani za jedan hleb izdvajaju oko 0,5 evra, za kilogram brašna oko 0,9 evra, litar ulja 1,1 evro, kilogram šećera 1,1 evra, litar mleka 0,8 evra, pola kilograma kafe oko četiri do pet evra, kilogram piletine tri evra, jabuke 0,4 evra i riže jedan evro, što ukupno iznosi oko 14 evra. Sve to u Hrvatskoj košta oko 15 evra, a u BiH 14 evra, u Crnoj Gori oko 12 evra.

S druge strane, kako se navodi, prosečna neto plata od zemalja regije najviša je u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a najniža u Makedoniji i Albaniji.

Tako je u Hrvatskoj prosečna neto plata oko 723 evra. Nakon građana Hrvatske, najviše plate u zemljama bivše Jugoslavije primaju građani Crne Gore gde je prosečna neto zarada u septembru ove godine iznosila 475 evra.

Posle Crne Gore, sledi BiH, gdje je prosečna mesečna neto zarada iznosila 423 evra.

U Srbiji je prosečna plata u avgustu bila na nivou 392 eura, u Albaniji u septembru oko 380 evra, dok su najniže plate u Makedoniji gde poslednja zvanično saopštena iznosila oko 342 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija balkan Srbija životni troškovi troškovi života životni standard pad standarda cene zarade plate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana