Tekst objavljen: 28.09.2019 17:00        


Žitelji mnogih mesta su letos, kada su odlazili u kafiće, butike, na pumpe i u slične objekte često naleteli na zaključana vrata. Podaci Poreske uprave Srbije govore da je od 1. juna do 20. septembra ove godine zatvoreno 290 objekata, od toga u 49 su inspektori naišli na neprijavljene radnike, a 241 radnja dobila je katanac bar na 15 dana zbog toga što strankama nisu izdati računi iako je to propisano zakonom.

290 objekata zatvoreno zbog neizdavanja računa i radnika "na crno"

Već po tradiciji, vojvođanski privrednici, i mali i veliki, spadaju u savesnije poreske obveznike. To se pokazalo i prilikom letošnjih kontrola. U pomenutom periodu u pokrajini je bilo 217 kontrola. Tom prilikom neprijavljeni radnici zatečeni su u sedam slučajeva i objekti su privremeno zatvoreni.

U Poreskoj upravi Srbije objašnjavaju da porez najčešće izbegavaju da plate oni koji se bave prometom akciznih proizvoda, gde spadaju piće, cigarete i druge duvanske prerađevine, kao i naftni derivati. U vrhu liste su i ugostitelji – na poslužavniku često nema fiskalnog računa. S obzirom na to da su njihovi lokali često otvoreni do ranih jutarnjih sati, fiskalni računi se u sitne sate najređe izdaju, piše "Dnevnik".

Građani kod nas retko kada traže fiskalni račun, a čak i kada ga prometnici izdaju, ne uzmaju ga. Uzmu ga najčešće u slučajevima kada smatraju da im je naplaćeno više nego što to govori njihova računica. Retko ko proverava da li je plaćen porez, da li je dobio račun s obračunatim dažbinama ili samo predračun, gde porez često jeste iskazan, ali nije plaćen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U Poreskoj upravi Srbije navode da im nije cilj da zatvore radnje i da primenu restriktivnih mera žele da svedu na najmanju meru. U tome bi mogli pomoći i sami građani, a na obrazovanju poreskih obveznika radi se već duže. Dodaju da će se u budućnosti manje oslanjati na represivne mere, a više na preventivne.

U Srbiji raste nova generacija poreskih obveznika. Za razliku od starijih generacija, ove nove će biti mnogo svesnije toga da od plaćanja poreza zavisi mnogo štošta. Moći će da razumeju kako se porez skuplja i čemu služi. Tu pomažu i akcije, poput "Poreskog časa", koje Poreska uprava Srbije sprovodi već neko vreme širom Srbije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poreska uprava Srbija građani fiskalni računi rad na crno

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana