Tekst objavljen: 26.07.2018 15:59        


Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da poslednji podaci pokazuju da je nivo problematičnih kredita smanjen i da iznosi 7,8 procenata.

 Smanjeno učešće problematičnih kredita

Tabaković je na skupštinskom Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava rekla da je to podatak iz 30. juna 2018. godine, a da se krajem jula očekuje još bolji rezultati.

"Time je Srbija ostvarila odličan rezultat na planu rešavanja tog nasleđenog problema što su prepoznale sve finansijske institucije koje nas ocenjuju i time je otvoren prostor za novo kreditiranje", rekla je Tabaković.

Ona je istakla da je uspešno okončan aranžman sa Međunarodnim fondom (MMF), a NBS je, kaže, uspešno nastavila saradnju sa Evropskom centralnom bankom, Evropskom komisijom i ostalim međunarodnim institucijama.

Prema njenim rečima, Narodna banka Srbije je pokazala da raspolaže instrumentima i znanjem da se očuva finansijska i cenovna stabilnost na trajno održivim osnovama.

Tabaković je navela da su kamatne stope na dinarske kredite niže i da građani i privreda danas lakše dolaze do kredita.

Skupštinski odbor za finansije danas, između ostalog, razmatra godišnji izveštaj o monetarnoj politici za 2017. godinu, kao i o poslovanju i rezultatima NBS za 2017. godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije problematični krediti krediti građana guverner Narodne banke Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana