Tekst objavljen: 10.06.2015 16:42        


Mala i srednja preduzeća treba da imaju pristup povoljnim i različitim izvorima finansiranja da bi mogla da se razvijaju i povećavaju prizvodnju, rečeno je danas na konferenciji o mogućnosti finasiranja preduzetnika u Srbiji. Pomoćnik ministra privrede Katarina Obradović Jovanović izjavila je da je razvoj malih i srednjih preduzeća jedan od stubova strategije razvoja privrede koja je usvojena u martu.

 Preduzećima potrebno povoljno finansiranje

Ona je poručila da je cilj da država što manje bude davalac novca tim preduzećima jer se Srbija opredelila za tržišnu privredu i navela da je potrebno da te firme imaju ceo pakte različitih izvora finansiranja u različitim fazama svog poslovanja.

Prema njenim rečima banke bi trebalo da nađu različite šeme i da ponude novac i onim preduzetnicima kojima ranije sredstva nisu odobravali zbog rizika poslovanja tih firmi.

Osim sredstava iz evropskih fondova mala i srednja preduzeća, a posebno tehnološki start - apovi, mogu da se uključe u mrežu "poslovnih andjela" kako bi došli do povoljnih sredstava za rad.

Direktor centra za usluge u privrednoj komori Srbije Nataša Kecman rekla je da je PKS nedavno pokrenula portal poslovanje.rs gde preduzetnici na jednom mestu mogu doći do svih potrebnih informacija o mogućnosti finansiranja svojih projekata.

Ona je dodala da su te informacije prikupljene od svih banaka, državnih fondova i ostalih institucija koje posluju u Srbiji što uveliko može da olakša rad privrednicima i najavila da će taj informativni portal dodatno biti razvijan.

Ante Babić iz hrvatskog saveta za strana ulaganja predstavio je iskustvo te zemlje u procesu pridruživanja EU i prednosti koje hrvatski privrednici imaju posle ulaska u EU.

On je rekao da se po priključenju EU privrednicima u Hrvatskoj podiže proizvodni standar na evropski nivo i da roba čim izađe iz skladišta automatski dolazi na tržište EU.

Prethodno su, kako je rekao, obavljene obimne pripreme u okviru pregovora sa EU o podizanju poslovnih standarda hrvatskih preduzeća, i ukazao i na prednost što hrvatski državljani sa svojim radnim dozvolama mogu da se zaposle i u nekoj od razvijenih evropskih država.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kredit za mala i srednja preduzeća biznis kredit finansiranje preduzeća finansiranje preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana