Tekst objavljen: 14.10.2018 10:00        


U Srbiji bi, početkom sledeće godine, trebalo da se omogući povoljnija kupovina eko-vozila (električnih i hibrida), a država još traži način na koji će to biti urađeno. Po svemu sudeći, u prvom momentu biće to ukidanje poreza za pojedine kategorije kupaca.

 Lakše do novih eko-vozila

- Ključno je da se krene s mrtve tačke. Država za klasične subvencije trenutno nema novca, ali ima načina da se, na primer omogućavanjem taksistima da kupe eko-vozila bez poreza (PDV), pospeši prodaja. Dodajte tome i besplatno parkiranje u gradovima, kao i neke druge olakšice koje bez velikih muka možemo da primenimo - kaže, za "Novosti", naš izvor iz jednog ministarstva u kome se ozbiljno pripremaju za Poglavlje 27.

U Srbiji je do sredine godine bilo registrovano 128 električnih i 208 hibridnih automobila. Taj podatak je, na međunarodnom skupu posvećenom e-mobilnosti, nedavno održanom u Beogradu, izneo predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila dr Miloš Petrović.

- Na Zapadu su subvencije između 4.000 i 10.000 evra po vozilu. Nama je na Sajmu automobila u Beogradu, ovog proleća, ministar ekologije Zoran Trivan obećao da će raditi na tome, s obzirom na to da se pripremamo i za Poglavlje 27 - kaže Petrović.

- Pozdravljamo svaku inicijativu na ovu temu, baš kao i najavljeno "računanje" visine registracije u nekom narednom periodu na osnovu količine izduvnih gasova vozila.

Procena je da u Srbiji, od oko dva miliona vozila na našim drumovima, skoro polovina ne bi mogla da ispuni eko-norme razvijenih zemalja.

Od početka primene novog pravilnika o tehničkim pregledima obavezno je merenje količine izduvnih gasova, ali se vlasnici, bez obzira na negativne rezultate, ne sankcionišu. Zakonodavac je predvideo da se vlasnicima tih automobila daju tri godine da "otklone nedostatke". To će u praksi biti veoma teško uraditi, jer bi to zahtevalo često veća finansijska sredstva od vrednosti vozila.

Jasno je da će biti nemoguće isključiti iz saobraćaja odjednom nekoliko stotina hiljada vozila, pa je jedini način da država pokuša da omogući kupovinu savremenijih automobila.

BRZ POVRAT NOVCA

Samo naizgled država gubi subvencionisanjem kupovine električnih i hibridnih vozila, kaže, za "Novosti", Dragan Škrnjić, predsednik Eko-kluba Srbija, organizator međunarodnog "Tesla relija".

- Smanjuje se zagađenje vazduha koje izaziva mnogobrojna respiratorna oboljenja.

Novac izdvojen za lečenje obolelih je višestruko veći od dodeljenih subvencija, pokazala je praksa u evropskim državama, a pri svemu tome se smanjuje i zavisnost zemlje od uvoza derivata - kaže Škrnjić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Zoran 14.10.2018 23:06

    Sav evropski krš se slio u Srbiju i truje nam decu. Pod hitno uvesti minimum euro 3 normu za ulazak u velike gradove, a za javni prevoz minimum euro 5 normu. Isto tako i za uvoz vozila minimum euro 4 norma.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državne subvencije PDV električni automobili kupovina automobila hibridni automobili eko vožnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana