Tekst objavljen: 15.07.2017 11:30        


Kamatne stope na dinarske kredite sada su na istorijskom minimumu, a dalje možemo samo da očekujemo njihov rast, kažu za “Blic” bankari.

 Dinarski krediti nikad nisu bili povoljniji

Tome u prilog ide i odluka Narodne banke Srbije da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od četiri odsto, kako je u ponedeljak odlučio Izvršni odbor NBS.

Kamatna stopa Narodne banke, kao reper po kome se formiraju kamate dinarskih kredita poslovnih banaka, već godinu dana je na nivou od četiri odsto, što je istorijski minimum. Prošle godine je promenjena samo dva puta, i to u februaru i julu, kada je smanjena za po 0,25 procentnih poena.

Kako tvrde bankari, kamatne stope dinarskih kredita su čak i neznatno niže u odnosu na isti period prošle godine. Tako da su one danas pale na 12 odsto godišnje, što je znatan iznos ako se ima u vidu da su pre osam godina prelazile 20 odsto. Na primeru gotovinskog kredita vrednog 250.000 dinara i rokom otplate od sedam godina, mesečni iznos koji sada treba izdvojiti za ratu je oko 4.440 dinara.

Da ne očekuju veće oscilacije kamatnih stopa na dinarske kredite navode i u Banci Inteza. Odeljenje za ekonomska istraživanja Inteze u svom dnevnom izveštaju “Flash Report” ocenjuje da se zasada ne očekuju značajnije promene referentne kamatne stope u Srbiji u toku letnjih meseci, pa ni posledično veće oscilacije kamatnih stopa na dinarske kredite.

- Ublažavanje monetrane politike centralne banke, započeto 2013. godine, dovelo je do značajnijeg pada kamatnih stopa na dinarske kredite u poslednje tri godine. Takođe, NBS nastavlja da pomno prati divergentne monetarne politike FED-a i Evropske centralne banke (ECB). Izvršni odbor NBS odlučio je da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od četiri odsto, imajući u vidu da se inflacija od početka godine kreće u granicama cilja od tri odsto, sa odstupanjima od 1,5 odsto, kao i da se očekuje da će ostati relativno stabilna i u istim granicama i tokom naredne dve godine - naglašavaju u Intezi.

U Sosijete ženeral banci objašnjavaju da se kretanje referentne kamatne stope NBS odražava na kamatne stope dinarskih kredita “koje su čak i neznatno niže u odnosu na isti period 2016. godine”.

- Odluka NBS je očekivana, imajući u vidu da se ona nije menjala u proteklih godinu dana, dok je i prosečna inflacija u proteklih 12 meseci bila na nižem nivou, odnosno na 2,3 odsto bez očekivanja da će se u narednom periodu kretati iznad tri procenta. U proteklom periodu, beležili smo uglavnom stabilne cene hrane u odnosu na lane, dok je cena nafte i naftnih derivata u padu tokom proteklih meseci - ističe šef službe za makroekonomska istraživanja Sosijete ženeral banke Dragoslav Veličković.

On dodaje i da se kamatna stopa najčešće koristi kao bazna prilikom odobravanja dinarskih kredita, ali i da će ostati na otprilike istom nivou kao i prošle godine.

U Eurobanci kažu da je odluka NBS da zadrži referentnu kamatnu stopu na istom nivou očekivana.

- Ne očekujemo neka veća pomeranja u narednom periodu. Svakako, prateći neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu, Narodna banka Srbije može izvršiti neke manje korekcije, ali ništa drastično - kažu u Eurobanci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jeftini krediti Narodna banka Srbije kamatne stope dinarski kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana