Tekst objavljen: 14.01.2020 10:15        


Prema podacima koje je nedavno analizirao portal "Monster", januar i februar najpopularniji su meseci za ljude koji traže novi posao

Zašto treba tražiti posao odmah na početku godine?

Srećom za tražioce posla, otvaranje radnih mesta se takođe povećava početkom nove godine, jer poslodavci dobijaju nove, osvežene godišnje budžete.

Sajt za traženje posla ZipRecruiter piše da se objave za posao obično povećavaju za 15 odsto od decembra do januara. Budući da broj traženih radnika ubrzano raste početkom godine, proces prijave može postati konkurentniji.

Džulija Polak, ekonomistkinja rada u kompaniji ZipRecruiter, ranije je rekla za CNBC Make It da je ključ za dobijanje radnog mesta – probiti se kroz gomilu. "Prijavite se rano i odmah reagujte na bilo koji e-mail ili poziv na intervju za posao", preporučuje ona.

Greg Mekbrajd, glavni finansijski analitičar Bankratea, kaže za CNBC Make It da zahvaljujući tesnom tržištu rada sa niskom nezaposlenošću radnici mogu ostvariti značajan rast primanja pronalaskom nove uloge.

Bankrate je nedavno ispitao 1.000 ljudi i ustanovio da je u 2019. godini 28 odsto radnika dobilo povišicu, 12 procenta radnika dobilo je bolje plaćeni posao, a 10 odsto i povišicu i bolje plaćeni posao.

McBride kaže kako nije bio iznenađen što je manje od polovine radnika ove godine dobijalo povišice plata.

Brian Kropp, potpredsednik istraživačke kompanije Gartner kaže za CNBC Make It da je u 2018. prosečno povećanje nadoknade radniku koji je napustio stari posao zbog novog iznosilo oko 15 odsto.

"Nikada nećete dobiti tih 15 procenata ostajući na svom trenutnom poslu", kaže Kropp. "To se jednostavno neće dogoditi."

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Iz tog razloga, sada je možda vreme da potražite novi posao, čak i ako ste srećni sa trenutnim, pa čak i ako to zahteva preseljenje u novi grad.

Liz Wessell, suosnivač i izvršna direktorka radnih mesta u WayUp, kaže da bi oni koji traže posao uvek trebalo da budu otvoreni.

"Budite otvoreni za različite vrste mogućnosti, pogotovo ako možete biti fleksibilni oko lokacije", rekla je ranije za CNBC Make It. “Biti na novoj i pomalo nepoznatoj lokaciji takođe vam može pomoći da saznate više o sebi i bolje uronite u novu ulogu.”

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
saveti za traženje posla početak godine posao traženje posla

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana