Tekst objavljen: 02.07.2019 11:50        


Bez obzira koliko je velika vaša strast i vizija, nekoliko loših navika može upropastiti obećavajući posao

Zašto biznis propada: Potezi preduzetnika koje treba izbegavati

Obično su u pitanju dva ili tri poteza koji prouzrokuju neuspeh. U nastavku sledi pregled 15 najučestalijih poteza preduzetnika kojima ne uspeva da ostvare svoje ciljeve.

1. Nalaze izgovore

Najčešći izgovor je taj da nisu imali dovoljno vremena. To ustvari znači da taj zadatak nije bio dovoljno prioritetan, zabavan, profitabilan ili hitan da bi bio na vrhu liste.

2. Krive druge/ spoljašnje sile

Preduzetnici koji krive ekonomiju, način na koji su vaspitani, vreme, potrošače, svoje zaposlene, trenutnog predsednika, suparničku političku partiju, dakle bilo koga osim sebe za svoju situaciju, nikada neće biti uspešni.

3. Nisu pošteni

Obmanjivanje zaposlenih u vezi sa njihovim platama ili laganje potrošača su očigledni primeri opasnog nepoštenja, ali i lažne pohvale zaposlenima umesto kritikovanja istih takođe je podjednako loše i štetno.

4. Lenji su

Ako preduzetnik kasni na posao, ne čita i ne voli naporan rad, predodređen je od starta da bude neuspešan, baš kao i biznis koji pokrene.


5. Ubeđeni suda sve znaju

Samouverenost je neophodna za nekoga ko započinje posao, ali svaki ego ima svoje granice. Neuspešni preduzetnici često su previše ponosni da priznaju da nisu znali kako da upravljaju svojom kompanijom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

6. Oklevaju da donose odluke

Neophodno je da se skupi što više informacija pre nego što se donesu važne odluke, ali trošenje previše vremena u razmišljanju usporava sve i traći novac. Dobar plan koji se izvrši sada je bolji od savršenog plana koji će se izvršiti sledeće nedelje.

7. Nisu odredili jasan pravac kompanije

Niko zdrave pameti ne želi da prati preduzetnika koji nema jasnu predstavu kuda ide, a ipak većina preduzetnika ne mogu jasno da kažu koji su njihovi poslovni ciljevi za tekuću godinu. Da bi privukli najbolje radnike, preduzetnici moraju da imaju određenu viziju za svoju kompaniju.

8. Odbijaju ustupke

Loši preduzetnici imaju potrebu za mikromenadžerstvom, međutim niko nije dobar u svemu, te bi rukovodioci trebalo da se usmere na najveća i najvažnija pitanja.

9. Uključeni suu nemerljive stvari

Neophodno je da se zamisli kako kompanija može da raste kako više izvora i talenata postaje dostupno.

10. Nisu u mogućnosti da se sukobe

Kada zaposleni osete neku slabost svog rukovodioca, često će to da iskoriste.

11. Nisu organizovani

Vođenje posla ide sa beskrajnim odgovornostima, a uspešni preduzetnici stalno usklađuju svoje zauzete živote sa sistemom koji radi za njih.

12. Nude nešto što ne može biti profitabilno

Neki preduzetnici ne uspevaju da dobro izračunaju svoje mogućnosti i idu napred uprkos svakoj prilici da zarade novac.

13. Pružaju lošu uslugu ili proizvod

Ako su zaposleni loše obučeni, posao je osuđen na propast.

14. Loši su trgovci

Ako zaista verujete da vaša kompanija nudi vašim potrošačima vrednost rešavanjem njihovih problema, onda bi trebalo da svoja rešenja izgovarate što je glasnije moguće. Koristite rast kompanije kako bi ste utemeljili lične odnose i nemojte se plašiti da li ste previše nametljivi.

15. Ignorišu metriku

Neophodno je raščlaniti vaš složen poslovni plan na jednostavnije zadatke i računice koje mogu da se svakodnevno ili nedeljno proveravaju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
propadanje zašto biznisi propadaju biznis preduzetnici saveti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana