Tekst objavljen: 17.12.2013 10:00        


Zbog ekonomske situacije u zemlji, većina ljudi se odlučuje za kupovinu dekodiranih uređaja zbog njihove niže cene, misleći da su dobri gotovo isto kao i originalni. Nažalost, kupovina neproverenih uređaja nosi mnogo više rizika nego što smo svesni

ZAŠTITITE SE OD PREVARE: Kako kupiti mobilni telefon

Na našem tržištu se uglavnom mogu naći dekodirani mobilni telefoni, a u nekim slučajevima i razne kopije.

Danas je razlika u ceni između originalnih i dekodiranih uređaja veoma mala i nije više kao nekada po nekoliko destina ili čak stotinu evra. U krajnjem zbiru više se isplati uzeti originalni telefon uz koji ide garancija, servis i kvalitetan uređaj sa kojim nećete imate nikakve probleme, a ako ih budete imali biće rešeni adekvatnom popravkom ili zamenom uređaja. Ukoliko ne želite da se obavežete ugovorom kod nekih od operatera, koji obično traju dve godine, telefon možete kupiti i u nekoj od ovlašćenih prodavnica.
Dekodiranje ili otključavanje mobilnih telefona je njegovo prilagođavanje da radi na svim mrežama, odnosno prihvati karticu svih operatera. Ovaj proces može trajno oštetiti telefon, u meri da nakon toga ne postoji mogućnost popravke.

Dekodirani telefoni koji uglavnom dolaze iz stranih država, najčešće iz okoline, uvoze se bez carine i bilo kakve kontrole. Telefoni su često neispravni, imaju razne softverske probleme i baterija je lošeg kvaliteta.

Pored toga što je kupovina ovih uređaja nelegalna, problem kvaliteta telefona dovodi do toga da prilikom kupovine najčešće budete prevareni.

Prva i osnovna stvar pri kupovini uređaja je pitanje garancije. Kako kupovinom nelegalnih telefona ne dobijate fiskalni račun, ne možete dobiti ni garanciju.

Navodno, dobijate papir za nazivom “garancija” koji prodavac može a i ne mora da ispoštuje jer bez fiskalnog računa, ne postoji ni dokaz da ste telefon kupili baš u toj radnji. Takođe kupovinu ne možete obaviti putem tekućeg računa, a ukoliko vam se nešto dogodi sa telefonom, štetu snosite sami.

Pokreće se pitanje zašto je omogućeno funkcionisanje ovakvih prodavnica, ali to je u domenu zakonske regulative i primene propisa. Jedini način da se zaštitimo je da kupujemo samo provereno, u ovlašćenim radnjama, u kojima dobijamo pouzdanu garanciju na dve godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Srdjan 17.12.2013 10:36

    Jedini nacin je da imamo plate kao u nemackoj, pa da onda nesto kupimo u ovlascenim radnjama i da platimo duplo skuplje, a da to ne oseti cela porodica.. A ta prica o losem kvalitetu svercovanih telefona ne pije ni malo vodu, posto su ti telefoni obicno kvalitetniji od ovih koji se prodaju kod nas u ovlascenim prodavnicama, jer su pravljeni za zapadno trziste, dok su ovi kod nas sa istocnu evropu. Takodje dekodiranje telefona nema nikakve veze sa ostecivanjem, ili ne funkcionalsnoscu, ako ga uradi neko ko ga je radio bar jednom u zivotu. Mislio sam da se vas tekst odnosi na kineske kopije telefona, kojima treba zabraniti i uvoz i sverc i prodaju, posto to nisu pravi telefoni.. A za ovo ostalo snalazi se ko moze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita potrošača prava potrošača potrošači telefoni telefonija mobilni telefoni mobilni telefon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana