Tekst objavljen: 10.01.2016 10:09        


Svi odlično znamo da pri realizaciji bilo kog kredita banci dajemo sredstva obezbeđenja po kreditu. Između ostalog, standardno i nezaobilazno sredstvo obezbeđenja svakog kredita su blanko menice potpisane od strane korisnika kredita i žiranta (ukoliko je bio potreban žirant).

Šta banka radi sa vašim menicama kada otplatite kredit?

Ovaj vrednosni papir banke čuvaju „kao oči u glavi“, jer u slučaju neplaćanja obaveza, ovo je najčešće sredstvo obezbeđenja kod većine vrste kreditnih proizvoda, koje se prilikom tužbe uz Ugovore i izvode iz poslovnih knjiga banke koje dokazuju dugovanje, podnosi na prinudnu naplatu.

Najčešće, menice se čuvaju u registratratorima, uz dokument o izdavaocu menica, odnosno osnovu po kom je menica primljena (ime i prezime korisnika, podaci o ugovoru o kreditu, kartici, prekoračenju, broj partije kredita itd...). Ovi registratori obično se skladište gde i sami predmeti (predmet ugovora o kreditu, kreditnoj kartici itd...), kako bi kompletna dokumnetacija bila na jednom mestu.
Šta se dešava kada otplatimo obaveze po kojoj smo predali menice kao sredstva obezbeđenja?

Kada otplatimo kredit, kreditnu karticu ili prestajemo da koristimo dozvoljeni minus, banka je dužna da nam vrati sva sredstva obezbeđenja koja smo joj dostavili prilikom sklapanja ugovora, uključujući i menice.

Vraćanje menice podrazumeva poništenje menice (poništenje menice se najčešće radi fizičkim oštećivanjem menice) i predaju menice i ovlašćenja (ukoliko su postojala).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Iako se često dešava da se procedura vraćanja sredstava obezbeđenja oduži, to ne znači da nemamo pravo da od banke zahtevamo da nam u najkraćem roku vrati sva sredstva uključujući i menice.

Naime, u situaciji kada npr. otplatimo kredit, pored potvrde kojom banka potvrđuje da je kredit u potpunosti isplaćen i da ne postoje nikakva potraživanja po osnovu kredita, od banke treba zahtevati da nam vrati i menice.



Neretko se dešava da se ovo ne ispoštuje odmah, zbog centralizovanog arhiviranja predmeta i prateće dokumentacije na nekoj drugoj lokaciji.

Naravno, u ovakvom slučaju treba ostaviti razuman rok (npr. 15 dana) kako bi nam banka vratila poništene menice, ali u slučaju da se ta procedura znatno produži, banci se treba obratiti pismenim putem u vidu prigovora sa zahtevom za hitno vraćanje menica i ostalih sredstava obezbeđenja.

Iako je realno skoro pa nemoguće da menice iz banke nađu put do pogrešnih ruku i budu zloupotrebljene, zbog sopstvene sigurnosti, ali i sigurnosti žiranata (ukoliko su postojali), uvek od banke zahtevajte da vam po izmirenju svih obaveza vrati poništene menice.

Pravna lica i preduzetnici

Pretprošle godine NBS je donela Odluku o vođenju Registra menica i meničnih ovlašćenja pravnih lica i fizičkih lica koje obavljaju privrednu delatnost, koji je dostupan online na sajtu NBS.

Naime, po ovoj odluci u Registru se evidentiraju menice po kojima su dužnici pravna lica i fizička lica koja obavljaju delatnost i koje su izdate u skladu sa zakonom kojim se uređuje menica, odnosno evidentiraju se ovlašćenja izdata u skladu sa odlukom kojom se propisuju opšta pravila za obavljanje direktnih zaduženja po osnovu ovlašćenja. Registracija menica se vrši elektronskim putem i to u skladu sa Odlukom.

Pretragu izdatih menica pravna lica i fizička lica koja vrše delatnost, mogu vršiti po matičnom broju, PIB-u ili serijskom broju menice, te na ovaj način uvek mogu imati uvid u podatke koliko su menica izdali, po kom osnovu, kao i da li je neka menica puštena na prinudnu naplatu.

18 komentara

  1. User image
    Miroljub 04.03.2014 14:11

    To je u redu i svaka čast na obaveštenju ! Moj problem je sledeći. Fond za razvoj Rs pošalje menice na adresu na kojoj više nisam,a poštar da pogrešnoj osobi,pa ja sada moram da pišem krivičnu prijavu poštaru !

  2. User image
    Dragana 06.04.2014 19:41

    Mene zanima sta je sa menicama koje su date Univerzal banci kao sredstvo obezbedjenja za studentski kredit, posto je banka propala.

  3. User image
    Danijela Sakan 16.07.2014 7:36

    Izmirila sam sve obaveze po pitanju vraćanja kredita kod Alfa banke,ali menice će mi vratiti tek za dva meseca. Kome treba da uputim prigovor i žalbu za neprofesionalan odnos prema klijentu banke po ovom pitanju.

  4. User image
    Ranko 27.08.2014 19:49

    Teorija je jedno(u Srbiji ),a praksa tj. život je sasvim nešto drugo.

  5. User image
    milan 10.09.2014 20:20

    trebo si da dostavis novu adresu banci, sad ti je postar kriv

  6. User image
    gordana antonijevic 14.10.2014 20:26

    kome da se obratim kad ni od jedne banke nisam dobila moje menice valjda oni znaju i duzni su da mi vrate ako znaju da im je to obaveza . A INACE BIH PITALA KAKO DA RESIM PROBLEM SA BANKO,M POSTANSKOM STEDIONICOM KOJA ME VODI U KREDI BIROU POD DOCNJOM A JA SAM KOD NJIH REFINANSIRALA SVE I IZDALI MI POTVRDE DA SAM SVE ZAVRSILA A GODINU DANA NAKON TOGA UBACILI MI DUGOVANJE KOD NJIH OD 5 HILJADA I NESTO A NAKON MOJE UPLATE KOJA JE BILA 15 1 2014 UBACILI ME 17 1 2014 U KREDI BIRO A NAVELI GASENJE RACUNA KOD NJH POD ISTIM DATUMOM KOJI JE INACE UGASEN 8.42013 KAKO LI JE TO MOGUCE NEZNAM KOME DA SE OBRATIM

  7. User image
    Kile 20.07.2016 10:33

    @milan
    Tako je, trebalo je da dostavi novu adresu banci. Ali to ne umanjuje krivicu postara.

  8. User image
    Sasa 14.04.2017 19:00

    Postar je pismo ubacio u sanduce posto je to obavestenje obicno pismo,a ne pismo s'povratnicom

  9. User image
    Cica 25.04.2017 16:59

    Sberbanka kod koje sam imala kreditnu karticu još uvek mi menicu poništenu nije vratila iako sam kredit u potpunosti isplatila jula 2016. godine. Sada je već april mesec. Navodno, poslato mi je preporučeno, u pošti pisma nije bilo, u banci navodno nema moje poništene menice, pošta tvrdi da ju je vratila pošiljaocu. Koja su moja prava?

  10. User image
    Atina 20.06.2017 15:49

    Kad sam potpisivala kredit potpisala sam dvije mjenice i kasnje je naplata isla sudskim putem jedna mjenica je popunjena na druga nije i podnjela sam zahtjev za povrat mjenica i samo su mi jednu vratili a drugu nisu posto su rekli da nevracaju posto je ta mjenica protestovana od suda
    Oni su mjesto 8000 naplatili 3000 navodno je banka otpisala dug tako su mi rekli iz banke da li se ta iskoristena mjenica moze ponovo upotrijebit

  11. User image
    Aleksandar 25.11.2017 22:42

    Molim Vas za savet, ako je moguće, obzirom da se ne radi se o menicama datim banci, već o isteklim menicama koje ima moja firma po raznim ugovorima sa poslovnim partnerima ( radi se o apoeniranim menicama izdatim od strane narodne banke SRJ)
    Kako se postupa sa njima kako i kome se vraćaju ako neke od tih firmi više ne postoje ?

  12. User image
    Goran 12.01.2020 12:23

    Posle sudske presude isplatio sam kredit u celosti sa svim pripadaju im kamatama. U medjuvremenu banka zahteva zateznu kamatu preko sudskog izvrsitelja koju sam takodje uplatio na šalteru navedene banke sa troškovima postupka koje sam takođe uplatio i iste obavestio o uplatama. Nakon 6 meseci stiže rešenje od suda sa manjim troškovima nego što je banka tražila. Potvrdu o likvidaciji nisam dobio ni sredstva obezbeđenja. Uputio sam prigovor banci, odgovor nisam dobio nakon 15 dana, uputio sam prigovor NBS. Interesuju me samo moja građanska prava sa privatnom tužbom, jer me i znak navedene banke nervira. Unapred zahvalan

  13. User image
    Vesna 02.10.2022 15:37

    Postovani,zanima me koliki je rok da banka vrati menicu kad je kredit isplacen meni je receno da to moze da traje mesecima? I zanimam me menica po kojoj je kredit isplacen koliki je njen rok vazenja,kada je ona nistavna?

  14. User image
    Kamatica tim 03.10.2022 10:14

    Poštovana Vesna,

    Savetujemo da se sa ovim pitanjem obratite direktno Narodnoj banci Srbije, tačnije njihovom Sektoru za rad sa korisnicima finansijskih usluga. Oni će sigurno moći da Vam daju precizne informacije ili da Vas upute kome dalje možete da se obratite.

    Njihov kontakt telefon je 011 3338 251, a mejl adresa zastita.korisnika@nbs.rs

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  15. User image
    Sasa Grabic 27.12.2022 9:18

    Poštovani postoji li još neki vid obezbedjenja kredita a da nisu menice?

  16. User image
    Kamatica tim 27.12.2022 10:15

    Poštovani Saša,

    Naravno, tu su i hipoteka, žiranti i depoziti.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  17. User image
    Bahri 01.01.2023 20:47

    Poštovanje.Interesuje me ,ako je moj otac bio žirant osobi koja je preminula koja je daljnja procedura?Da li će moj otac kao žirant morati da otplaćuje dug pokojnika ili šta već?Molim vas za savet.Hvala i srećna nova 2023

  18. User image
    Kamatica tim 09.01.2023 9:22

    Poštovani Bahri,

    Savetujemo da se sa ovim pitanjem obratite direktno Narodnoj banci Srbije, tačnije njihovom Sektoru za rad sa korisnicima finansijskih usluga. Oni će sigurno moći da Vam daju precizne informacije ili da Vas upute kome dalje možete da se obratite.

    Njihov kontakt telefon je 011 3338 251, a mejl adresa zastita.korisnika@nbs.rs

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
menice klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke banke kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana