Tekst objavljen: 04.01.2016 16:07        


Richard Branson na svom blogu, koji piše za magazin Entrepreneur, ovako odgovara na pitanje: „Postoji li način da se postigne uspeh u preduzetništvu bez trošenja velike količine novca na marketing? “

Ovo su pravila dobrog biznisa Ričarda Bransona

„Nažalost ne postoji prečica niti magičan recept za uspeh, a ako postoji, ja ga još nisam pronašao. Za stvaranje uspešnog i profitabilnog biznisa je potrebno vreme...Takođe nema garancije da će ulaganje velike količine novca u marketing unaprediti vaš biznis.

Iako nema pravila za uspeh u preduzetništvu, za mojih 40 godina iskustva prihvatio sam određene smernice koje mogu biti izuzetno korisne:

1. Stvorite koristan proizvod ili uslugu
Iznad svega, ne bi trebalo ulaziti u preduzetništvo iz čisto ekonomskih razloga. Upravljanje firmom podrazumeva dosta radnih sati i donošenje teških odluka, i ukoliko nemate bolji razlog za istrajavanje od novca , vaš biznis će verovatno propasti, kao što se to često dešava sa mladim kompanijama.

Tako da je bitno stvarati nešto što je korisno za celo društvo. I ukoliko radite ono do čega vam je istinski stalo, imaćete veće šanse da pronađete mušterije koje će vam verovati i ponovo vam se vraćati.

Kada utvrdite koji vas proizvod ili usluga zanimaju, usredsredite se na to kako da radite stvari drugačije od svoje konkurencije. Pozicionirajte svoju kompaniju tako da se razlikuje od drugih.

2. Pojednostavite svoju poruku
Mušterije i klijenti ne kupuju samo brend i njegove proizvode, već se i identifikuju sa vrednostima koje on propagira. Zapitajte se zašto ste započeli svoj posao, i budite iskreni, to će vam pomoći da utvrdite autentičnu vrednost svog brenda. Zatim svoju poruku svedite na najjednostavniju.

3. Reklamirajte sebe
Marketing je snažno oruđe, ali to ne znači da mora da bude i skupo. Kada sam pokretao svoju kompaniju, moj mentor Sir Freddie Laker mi je dao neprocenjiv savet. Znajući da ne možemo da pariramo već etabliranim avio kompanijama po budžetu koji odvajaju za marketing, on me je ohrabrio da skrenem publicitet na sebe: „Upotrebi sebe, napravi od sebe budalu, inače nećete preživeti“.

Prihvatio sam njegov savet, i od tada pokušavam da na zabavan način skrenem pažnju medija na našu kompaniju, da li je to različitim šalama ili obaranjem rekorda.

Iako sam oduvek bio zainteresovan za sport i fizičke izazove, to možda ne bi bio vaš izbor. Ali vi pronađite svoj način da skrenete pažnju na sebe, i besplatna reklama će doći.

4. Prihvatite društvene medije
Oruđa kao što su Twiter i Facebook su fantastični načini da podelite svoju poruku sa širom publikom. Društveni mediji su, ne samo jeftiniji od reklamiranja, već vam pružaju i priliku da na inovativan način stupite u kontakt sa svojim mušterijama.

Zapamtite da postoji razlika između prodaje i marketinga. Prema mom iskustvu, prodaja putem društvenih mreža ne funkcioniše – bolje je da ih iskoristite za komunikaciju sa svojim mušterijama i da se na taj način i vi zabavite. Vremenom će vaš online profil biti sve jači i prepoznatljiviji, zadobićete poverenje, a ubrzo i više mušterija.

Povratne informacije koje možete dobiti putem društvenih mreža mogu biti neprocenjive, pogotovo na kada tek počnete sa radom. Slušajte komentare svojih mušterija kako biste saznali šta radite dobro a šta pogrešno.

5. Uživajte u onome što radite
Ukoliko iskreno volite, i verujete u ono što radite, vaš entuzijazam će privući ljude...Potpuna posvećenost poslu je ono što dovodi do uspeha."

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    sima 29.07.2016 13:41

    i onda vam jos fali 500 000 eura.

  2. User image
    Sone 12.11.2016 11:41

    @SIMA Upravo o ljudima kao sto si ti govori se u jednom pasusu. Ako iz ovog teksta ti ne izvuces nikakvu poruku nego opet svedes sve na novac tebi ce uvek faliti 500.000 i nikada nista neces ni pokusati da postignes u zivot, a kamoli ostvariti

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uspeh biznismen biznis branson Ričard Brenson

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana