Tekst objavljen: 20.10.2019 15:00        


Ping! Svi pričaju o najnovijem tvitu američkog predsednika Donalda Trampa. Ping! Eto ga opet – član porodice vam je upravo poslao poruku, piše za “CNBC Make It”Nir Eyal, instruktor na Stanford’s School of Business i pisac, čije je zadnje delo “Indistractable: How to Control Your Attention and Choose Your Life”

Ovo je broj 1 poslovna veština budućnosti

Podignete telefon da pogledate vesti i odgovorite na poruku, pa proverite samo Facebook post i pogledate zanimljiv You tube video. Odjednom, pre nego što to znate, prošao je sat vremena i niste izvršili nijedan zadatak vezan za posao.

Manjak koncentracije dolazi na naplatu

Izazov na poslu, naravno, uvek je bio izbegavanje stvari koje nas ometaju. Ali današnje smetnje osjećaju se drugačije.

Količina dostupnih informacija, brzina kojom se mogu distribuisati i mogućnosti pristupa novom sadržaju na našim uređajima stvorili su višestruka ometanja.

Kolika je cena svega ovoga? 1971. godine psiholog Herbert A. Simon naglasio je da bogatstvo informacija znači nestašicu nečeg drugog – pažnje.

To je bila istina pre više decenija, ali istinito je danas više nego ikad pre. Pažnje, čini se, najviše nedostaje u današnjoj ekonomiji. I ako to danas ne stavimo u fokus, samo će postati još gore.

Najvažnija veština 21. veka

Radno mesto se brzo menja, a u bliskoj budućnosti na svetu će postojati dve vrste ljudi, oni čiju pažnju i život kontrolišu drugi i oni koji se s ponosom nazivaju “indistractable”, odnosno ljudi kojima je dosadno bez obzira na to koliko ekrana gledaju i ne može ih zabaviti ni jedan mediji ili digitalni uređaj.

Istraživači su nam govorili da su pažnja i fokus glavne sirovine ljudske kreativnosti i procvata. A u doba pojačane automatizacije, najtraženiji poslovi su oni koji zahtevaju kreativno rešavanje problema, nova rešenja i vrstu ljudske domišljatosti koja dolazi iz dubokog fokusiranja na zadatak koji se obavlja.

To bi moglo reći da je zadržavanje pažnje najvažnija veština 21. veka. Mnogi stručnjaci, uključujući Adama Granta, koji je rekao da “uspeh i sreća pripadaju ljudima koji mogu kontrolisati svoju pažnju”, naglasili su važnosti fokusa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

E-mail

E-pošta je prokletstvo modernog radnika. Studija objavljena u International Journal of Information Management otkrila je da kancelarija radnici trebaju u proseku 64 sekunde nakon provere e-pošte kako bi se preorijentirasali na posao.

Da biste smanjili ukupno vreme provedeno u proveri mape pristigle pošte, morate se usredotočiti na dve stvari:


Smanjenje ukupnog broja primljenih poruka

Da biste primili manje poruka e-pošte, morate poslati manje poruka e-pošte. Zvuči očigledno, ali većina poruka e-pošte koje šaljemo i primamo nisu baš hitne. No slabost našeg mozga za varijabilnim nagradama čini da svaku poruku, bez obzira na oblik, tretiramo kao da je vremenski osetljiva. Ta tendencija uslovljava nas da stalno proveravamo mapu pristigle pošte, odgovaramo i uklanjamo zahteve. Sve je to velika greška.

Smanjivanje vreme provedeno na e-pošti

Najvažniji aspekt e-pošte je koliko hitno treba na nju odgovoriti. Budući da zaboravljamo kada pošiljalac treba odgovor, gubimo vreme na ponovno čitanje poruke. Rešenje? Samo otvarajte svaku e-poštu dvaput. Kada prvi put otvorite e-poštu, odgovorite na to pitanje pre nego što je zatvorite: Kada je na ovo potrebno odgovoriti? Zatim je označite kao “Danas” ili “Ove sedmice”. Pripremite tako najvažnije informacije svakoj novoj poruci, pripremajući je za drugi (i poslednji) put za otvaranje. (Naravno, za super hitne poruke tipa – odgovorite odmah – nastavite i odgovarajte.)

Grupni chatovi

Džejson Frid, suosnivač popularne aplikacije za grupni chat Basecamp, priznao je – da biti u grupnom chatu može biti slično kao “biti na celodnevnom sastanku sa slučajnim učesnicima i bez dnevnog reda.”

Preporučuje provođenje četiri pravila kada je u pitanju grupni chat:

1. Koristite ga poput saune: Uđite, izađite.

2. Zakažite: odredite vreme za grupni chat na vašem kalendaru.

3. Budite izbirljivi: Što je grupa manja, to bolje. Ključno je osigurati da svi prisutni mogu dodati i izvući vrednost iz učestvovanja u razgovoru.

4. Koristite ga selektivno: Grupni chatovi su dobri za neke teme i grupe, ali ne i za druge – zato imajte na umu kako ga upotrebljavate.

Sastanci

Primarni cilj većine sastanaka trebao bi biti postizanje konsenzusa oko odluke, a ne stvaranje odjeka misli i razmišljanja organizatora skupa.

Jedan od najlakših načina za sprečavanje suvišnih sastanaka je tražiti dve stvari od svakoga ko ga sazove:

Navedite dnevni red o kojim će se problemima razgovarati. Nema dnevnog reda, nema sastanka.

Ponudite najbolje rešenje u obliku kratkog, pismenog pregleda. Ne mora biti više od stranice ili dve gde se raspravlja o problemu, njihovo obrazloženje i preporuka.

Bitna je i prisutnost. Jednom kada se sastanak održava, svi prenosni računari i uređaji trebaju biti isključeni ili ostavljeni za stolom kako bi zaposlenici bili na sastanku prisutni – i u telu i u glavi.

Vaš telefon

Naši pametni telefoni su postali nezamenjivi. Oni su, međutim, takođe glavni izvor potencijalnog odvraćanja pažnje. Dobra vest je da oslanjanje na njih nije isto što i zavisnost od njih.

Donji plan može vam uštedeti bezbroj sati bezvezno provedenih na telefonu. Osim toga, od početka do kraja provedbe plana potrebno je manje od sat vremena, pa više ne može biti opravdanje da vam vaš telefon ponovno “odvraća pažnju”.

Rešite se aplikacija koje retko ili više ne koristite

Zapitajte se koje su vas aplikacije dobro služile, a koje nisu. Na temelju odgovora deinstalirajte one se ne poklapaju s vašim vrednostima i zadržite one za učenje i očuvanje zdravlja. Uklonite i aplikacije za vesti s burnim upozorenjima i naslovima koji stvaraju stres.

Rešite se aplikacija koje volite

To može značiti uklanjanje aplikacija poput YouTubea, Facebooka ili Twittera. Ako napuštanje tih usluga za vas nije u potpunosti opcija, zamenite vreme i mesto – kad i gde koristite ove potencijalno ometajuće usluge na vašem telefonu. Jedno rešenje je da ih stavite samo na svoj destkop računara, ne i na telefon.

Razvrstajte svoje aplikacije

Toni Stablebajn, glavni urednik popularne medijske publikacije Beter Hjumans, preporučuje razvrstavanje aplikacija u tri kategorije: “Primarni alati” (aplikacije koje vam pomažu u izvršavanju definisanih zadataka na koje se često oslonjate: vožnja, pronalazak lokacije, dodavanje sastanka), “Aspiracije” (aplikacije koje vas potiču da radite stvari na koje želite potrošiti vreme: meditaciju, jogu, vežbanje, čitanje knjiga, slušanje podcasta) i “Slot Machines” (aplikacije koje otvorite i izgubite se u njima: e-pošta, Twitter, Facebook, Instagram).

Promenite podešavanje obaveštanje o aplikaciji tako da ih primate manje i samo one bitne.

Podešavanje obaveštanja treba manje od 30 minuta, ali to jako promeni život. Čak i ako se prilagode samo dve vrste dozvola obaveštenja: zvuk i pregled. Zapitajte se koje bi vas aplikacije mogle prekinuti kad ste sa porodicom ili usred sastanka.

Saradnici

Iako su današnje kancelarije otvorenih vrata dizajnirane kako bi podstakli razmenu ideja i saradnju, oni često dovode do više ometanja. Prekidi imaju tendenciju smanjenja ukupnog zadovoljstva radnika i povećavaju greške.

Na primer, bolnička studija koju je koordinisal Univerzitet u Kaliforniji, San Francisko, otkrila je pad od 88% broja grešaka medicinskih sestara kada su nosile jarko narandžaste prsluke koji su poručivali kolegama da ih ne prekidaju.

Kao i medicinske sestre u studiji, možete smanjiti broj prekida tokom rada postavljanjem znaka “Ne prekidajte” negdje na vašem stolu. Takođe može pisati nešto poput: “Moram biti fokusiarn baš sada, ali molim vas vratite se kasnije.”

Ovo je jednostavan način kako biste obavestili saradnike da ne želite da vas prekidaju. Izvrsno je jer šalje nedvosmislenu poruku na način koje slušalice na ušima ne mogu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
saveti biznis posao koncentracija pažnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana