Tekst objavljen: 04.07.2013 13:21        


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je građanima Srbije da ne putuju u Egipat, gde je vojska prošle noći zbacila predsednika Mohameda Morsija. Takođe, Ministarstvo je preporučilo onim građanima koji se već nalaze u Egiptu da održavaju stalni kontakt sa ambasadom u Kairu, koja im je na raspolaganju 24 sata.

Kako odustati od puta u Egipat i povratiti svoj novac?

Međutim, veliki broj srpskih građana već je uveliko uplatio turističke aranžmane za letovanje u toj afričkoj zemlji. Postavlja se pitanje mogu li oni i kako odustati od tog, sada već i zvanično, rizičnog putovanja i istovremeno povratiti uplaćeni novac od turističke agencije.

Zoran Arsenović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije turističkih agencija – JUTA, kaže da opšti uslovi putovanja jasno propisuju uslove za otkaz u slučaju nepredviđenih okolnosti i da "ako bi Ministarstvo spoljnih poslova sada reklo da se građani ne putuju u Hurgadu i Šarm el Šeik, onda bi agencije morale da vrate novac za aranžman".

Ako pre ugovorenog datuma otpočinjanja turističkog putovanja raskinete ugovor ili ako agencija iz bilo kog razloga raskine ugovor izuzev ukoliko ste za to vi odgovorni imate pravo izbora:
1) da prihvatite zamenu ugovorenog turističkog putovanja drugim putovanjem istog ili boljeg kvaliteta i platite razliku u ceni;
2) da prihvatite zamenu ugovorenog turističkog putovanja drugim putovanjem slabijeg kvaliteta i naknadu za razliku u ceni;
3) da zahtevate povraćaj uplaćenih sredstava po osnovu ugovora o turističkom putovanju.
Kako navodi Asocijacija potrošača Srbije ukoliko se dogodi da odustanete od putovanja zbog okolnosti koje niste mogli izbeći ili otkloniti i koje bi da su postojale u vreme zaključenja ugovora predstavljale opravdan razlog da ne zaključite ugovor, kao i u slučaju ako obezbedite odgovarajuću zamenu ili zamenu pronađe agencija, onda agencija ima pravo isključivo na naknadu administrativnih troškova.

Takođe, navodi APOS, imate pravo i da pre putovanja odustanete od ugovora - potpuno ili delimično. Ako odustanete od ugovora u primerenom roku koji se određuje s obzirom na vrstu turističkog putovanja (blagovremeni odustanak), agencija ima pravo na naknadu administrativnih troškova, koji ne mogu biti veći od 5% od vrednosti turističkog putovanja.

U slučaju neblagovremenog odustanka od ugovora, imaju pravo od vas zahtevati naknadu u određenom procentu ugovorene cene koji se utvrđuje srazmerno periodu preostalom do otpočinjanja turističkog putovanja i koji mora biti ekonomski opravdan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    turista 05.07.2013 15:22

    e, znas, koliko me briga za to daju silne pare da letuju u egiptu. nije im smetalo da se brckaju tamo dok oni jadnici rade oko njih 20 sati dnevno svaki dan za 50 evra mesecno a sad su se jadni potresli da im slucajno neko ko se bori za sopstveno prezivljavanje ne ugrozi njihovo ispijanje koktela na plazi i glumatanje diva i poziranje za fejsbuk. more, sve bih ja njih poslao da dele stan desetak dana sa radnicima iz egipatkih hotela pa da vide kako beda tamo stvarno izgleda.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turizam turisti prava potrošača prava putnika zaštita potrošača putovanje turizam putnici egipat letovanje kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana