Tekst objavljen: 14.04.2020 12:55        


Najveći izazovi postavljeni pred poslodavce usled pandemije koronavirusa su briga o psihofizičkom zdravlju zaposlenih i organizacija poslovne infrastrukture, da se usklađeno obavlja posao sa brojnih lokacija, konstatovao je magazin Harvard Business Review

Kako održati timski elan i tokom rada na daljinu?

Dobar primer organizovanja su domaće IT kompanije koje su se prilagodile promenama.

Domaća Catena media ističe da su zaposleni u IT industriji zbog prirode posla naviknuti na takozvani remote rad ili rad na daljinu, ali je daleko veći izazov bio da se motivišu ceo tim da pored obavljanja regularnog posla nastave sa istim elanom da komuniciraju međusobno.

"Za IT sektor, ovo je bila prirodnija situacija nego za one koji posluju u drugim segmentima, i iako je trebalo organizovati veliki broj ljudi, održati interakciju među kolegama koje konstantno komuniciraju putem online kanala i uobličiti radne dane da makar malo liče na obavljanje posla iz kancelarije dilema da uvedemo režim rada na daljinu nije postojala ni u jednom trenutku - zdravlje i bezbednost našeg tima su na prvom mestu", kaže Jelena Mrčarica iz Catene.

Dodaje da su oni prva IT firma u Srbiji koja je uvela rad od kuće samo tri dana posle registrovanja prvog slučaj koronavirusa na teritoriji Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Firma posluje u Beogradu, Švedskoj, Britaniji, Italiji, Americi, Japanu, Australiji i na Malti, pa su prvo pokrenuli internu informativnu stranicu na kojoj kolege mogu da pronađu aktuelne informacije o pandemiji.

Mrčarica kaže da se podstakli kolege i na zajedničke aktivnosti koje nisu striktno vezane za posao pa se organizujemo zajednički ručkovi, časove joge, foto izazovi i kvizovi.

Direktor Catena media Nikola Teofilović kaže da se i u pristupu dnevnom poslu u ovim uslovima pokazala inovativnosti IT industrije.

"Sad već razmišljamo šta će biti dalje jer koliko god bila uspešna IT industrija nije ostrvo u globalnoj ekonomiji, ali može da posluži kao primer na koji način se najbrže prilagoditi vanrednim situacijama u organizaciji poslovanja", kaže on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
elan timski rad radna atmosfera catena media rad od kuće vanredno stanje korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana