Tekst objavljen: 03.11.2019 15:00        


Sredstva za higijenu su veoma skupa za prosečan kućni budžet, a elementarne potrebe je teško zadovoljiti ukoliko se ovi proizvodi ne kupuju na popustu u velikim trgovinskim lancima

Kako da peremo jeftinije?

Razlike su ogromne, posebno kada su u pitanju deterdženti za pranje veša. Praškasti "persil" od 10 kilograma na akcijskoj prodaji se može naći za 1.400 dinara, dok je njegova redovna cena viša za skoro 80 odsto i iznosi 2.500 dinara.

Slično je i kod "arijela" od osam kilograma, koji je 1.550 na sniženju, a u uobičajenoj ponudi 2.150 dinara. Standardna pakovanja od dva kilograma na popustu se uglavnom kreću od 380 do 500 dinara. Tri kilograma "duela gold" u pojedinim hipermarketima koštaju 730 dinara. Tečni deterdženti imaju višu cenu u odnosu na praškaste, ali je i kod njih velika razlika između redovne i akcijske ponude.

Najpovoljniji veliki džakovi

Građani sa kojima smo razgovarali sredstva za higijenu kupuju isključivo po akcijskim cenama. Uglavnom pazare velika porodična pakovanja praškastih deterdženata, jer su to procenili kao najisplativije. Međutim, mnogi nisu u mogućnosti da ekonomišu na taj način ili zato što ne mogu da izdvoje veću sumu odjednom, ili zbog problema sa dopremanjem i smeštanjem kabastih džakova.


Kada su u pitanju omekšivači, najpovoljnije se može pazariti "bohor" od 3,6 litara, čija je redovna cena 520 dinara. Ovaj proizvod je i dalje jedan od omiljenih među mnogim domaćicama bez obzira na raznovrsnu ponudu poznatih svetskih brendova. Akcijska cena "lenora" od 1,2 litra je od 290 do 305 dinara, a "duela" od 1,9 litara je 360 dinara.

Domaći tečni sapuni od jednog litra uglavnom koštaju od 130 do 200, dok se za poznatije marke mora izdovojiti 450 dinara. Najjeftiniji su domaći šamponi za kosu i jedan litar ovog proizvoda može se pronaći za 160, a 400 mililitara kvalitetnijeg staje 400 dinara. Paste za zube od 75 mililitara kreću se od 120 na akcijskoj ponudi do 500 dinara.

- Potrošnja sredstava za higijenu po domaćinstvu u Srbiji se ne prati statistički kao posebna stavka - kažu u Republičkom zavodu za statistiku. - U strukturi potrošačke korpe, ova sredstva svrstana su u kategoriju "nameštaj, opremanje domaćinstva i održavanje".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U kategoriji kućne hemije u kojoj deterdženti za veš čine 40 odsto, tokom septembra došlo je do povećanja cena od 0,8 odsto.

Prema evidenciji Ministarstva za trgovinu iz jula ove godine, u okviru prosečne korpe koja iznosi 71.354 dinara za te potrebe se izdvaja 3.070 dinara, odnosno 4,3 odsto, dok iz minimalne korpe, čija je vrednost 36.993, odlazi 1.609 dinara, odnosno 4,35 odsto. Kada bi se iz prosečne korpe ukupna suma koja se izdvaja za "nameštaj, opremanje domaćinstva i održavanje", 3.070 dinara, trošila samo na sredstva za higijenu, to bi teško moglo da pokrije troškove osnovnih potreba četvoročlane porodice.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaćinstvo savetnik vodič pranje veša omekšivač prašak deterdžent

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana