Tekst objavljen: 05.09.2019 15:50        


Savesno vođenje ličnih finansija puno je komplikovanije nego što mislite

Kako da izađete iz minusa?

Trošenje više novca nego što ga imate i život uz pomoć minusa dovode do nesigurnosti i neispunjenih ciljeva koji uzrokuju finansijsku teskobu, piše jutarnji.hr. Brojna istraživanja pokazala su da stres povezan s novcem može ozbiljno naškoditi našem zdravlju, a krivica koju osećamo zbog nepotrebnog trošenja može stvoriti čak i fizičku bol.

Da ne bi došlo do toga, treba ozbiljno pristupiti svojim primanjima i potrošnji. Donosimo vam najbolje savete za najbezbolnije stavljanje finansija pod kontrolu.

Kako napraviti lični račun?

To je evidencija svih prihoda i rashoda u određenom vremenskom periodu. Pojednostavljeno, sve ono što zarađujete nasuprot onome koliko trošite.

Za izbor vremenskog okvira najbolje je uzeti vreme između dva uzastopna prihoda ili plate - za većinu je to mesec dana. Tekući mesec uzmite kao odskočnu dasku za planiranje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Napravite malu tabelu sa dve kolone. U levu upisujte sve prihode - platu, paušale, dohotke, džeparac; a u desni sve troškove - stanarina, rata kredita, režije, mobilni ugovor, kupovina namirnica i ostalog, jutarnje kafe i večernje pivo.

- Kategorizujte svoje troškove na fiksne i tekuće. Fiksni troškovi su stalni troškovi u svakom razdoblju, poput stanarina, kredita, režija, osiguranja i ostala plaćanja koja su često preko trajnih naloga. Tekućim troškovima pripadaju odlasci na kafu ili u pozorište, izleti i putovanja, novi komadi odjeće ili nova biljka u dnevnoj sobi.

- Tekuće je troškove takođe lako organizirati u neke celine poput izlazaka, hrane kod kuće ilinapolju, odlazaka na piće, itd. Nakon grupisanja, dobro ih razmotrite. Koja grupa troškova iskače? Koja se čini mnogo većom od ostalih ili vas je iznenadila?

- Na kraju razdbolja koje ste si zadali momenat je za povlačenje crte. Nadilaze li vaši troškovi primanja?

Minus ispod linije znak je uzbune koji ne smete ignorisati. Kada smo postali svesni potrebe za promenom, treba je i uvesti. Koliki je minus? Možete li prepoznati otkuda dolazi (kreditna kartica, članstvo u teretani u koju ne idete, jedan ručak previše)? Postoji li neka stara pretplata na koju ste zaboravili?

Prepoznavanjem pravog "poroka" možete se adekvatno pripremiti za sledeći period. Svaki suvišni trošak morate izbaciti. Napravite idealan plan. Fiksne troškove teško je menjati, ali možda ručak možete napraviti sami i poneti ga na posao ili se vožnja biciklom isplati više od benzina i parkinga ili javnog prevoza.

Štednjom protiv mentalnih problema

Minus nije dovoljno dovesti do nule, posebno ako se u vašem budžetu još uvek ne nalazi kategorija štednje i investicija. Svaka druga osoba koja pati od finansijske teskobe za uzrok ima nedostatak ušteđevine. Daniel Goldstein, profesor psihologije na Univerzitetu u Chicagu, pojašnjava kompleksnost štednje kao sukoba u nama samima. Svakome je izazovno doneti odluku koja pogoduje našoj budućnosti, ali znači žrtvu danas. Ljudima je posebno teško zamisliti sebe za 30 godina - starije, s drugačijim potrebama, a posebno potrebom za današnjim novcem. A koliko je bitno imati koji dinar sa strane, pokazalo je već pomenuto istraživanje. U posljednje dve godine bar dve od tri osobe posegnule su za ušteđevinom samo da izdrže do sledeće plate.

Koliko će netko štedeti, ovisi o planovima i mogućnostima pojedinca. No, kao prvi korak postavite sebi za cilj neki ostvarivi procenat. Ako pešačenjem na posao svaki drugi dan možete uštedeti oko pet posto ukupnih primanja, postavite cilj na barem deset odsto za sledeće razdoblje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izlazak iz minusa finansijska disciplina minus saveti novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana