Tekst objavljen: 30.11.2019 17:00        


Poslodavci bi mogli poboljšati efikasnost povećanjem temperature na radnim mestima, pokazalo je nedavno istraživanje po kojem su žene produktivnije u toplijim kancelarijama, dok se kod muškaraca nije toliko izrazito pokazalo da visina temperature utiče na njihovu produktivnost na poslu

Jednostavna stvar kojom poslodavci mogu da povećaju produktivnost radnica

Naučnici sa Univerziteta u južnoj Kaliforniji utvrdili su da su žene bile uspešnije u verbalnim i matematičkim zadacima u toplijim kancelarijama. Kod muškaraca se obavljanje istih zadataka popravilo na nižim temperaturama, no kod njih je veza temperature u kancelarijama i produktivnost bilo mnogo manje izražena nego kod žena.

Autori istraživanja naveli su da bi se temperature u kancelarijama morale znatno povećati iznad sadašnjih standarda kako bi se povećala produktivnost na radnim mestima na kojima rade zaposleni oba pola.

U istraživanju sprovedenom u Berlinu učestvovalo je više od 500 studenata. U okviru istraživanja sprovedena su tri različita vremenski ograničenja testiranja u području matematike, verbalnih veština i kognitivnih funkcija a uspeh na testu imao je kao rezultat i finansijsku nagradu.

Testovi su urađeni na različitim temperaturama od 16,1 do 32,7 stepeni Celzijusovih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Istraživanje je pokazalo da su žene najproduktivnije u kancelarijama u kojima je temperatura između 21 do 26 stupnjeva Celzijusa, dok su muškarci produktivniji u kancelarijama u kojima je temperatura ispod 21 stepeni Celzijusovih.

"Ono što smo otkrili je da se ne radi samo o tome osećate li se ugodno ili ne, nego da i vaša produktivnost ovisi o tome. Na vašu produktivnost u sferama koje su važne - u matematičkim i verbalnim veštinama i na napor koji ulažete - utiče temperatura".

"Poslodavci mnogo ulažu u to da se njihovi zaposleni osećaju ugodno i da su visoko produktivni", kaže profesor Chang.

Po tom istraživanju optimalna bi temperatura u kancelarijama bila oko 24 stepena Celzijusovih.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radnice viša temperatura radnici veća produktivnost produktivnost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana