Tekst objavljen: 15.04.2014 9:00        


Bliže se Uskršnji i prvomajski praznici koje će, ako je suditi po izjavama iz turostičkih agencija, mnogi građani Srbije provesti u inostranstvu. Ipak, kako putovanje ne bi postalo noćna mora usled iznenadne povrede ili bolesti, veoma je važno pre odlaska na odmor odabrati putno zdravstveno osiguranje i tako se zaštititi od neželjanih problema.

Idete na prolećni odmor: Nigde bez putnog osiguranja

KUPI PUTNO OSIGURANJE U DVA KLIKA!


Pre nego što se odlučite za neku od osiguravajućih kuća, moramo spomenuti da i naše zvanično državno zdravstveno osiguranje nudi ovu uslugu. I preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje je moguće izvaditi potvrdu o osiguranju koja važi u inostranstvu.

Ponuda RFZO

Osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) mogu pod povoljnim uslovima nabaviti polisu putnog osiguranja u svakoj ispostavi i filijali RFZO, bez obzira gde imaju prebivalište, saopštavaju iz ovog fonda. Kako napominju, u slučaju potrebe za neodložnom zdravstvenom uslugom, potrebno je sačuvati originalne račune koji nam se dostavljaju uz zahtev, a iznos će u celini biti refundiran u roku od 14 dana. Maksimalni iznos pokrića je 30.000 evra. Kompletne uslove osiguranja, kako putnog tako i kolektivnih osiguranja za slučaj težih bolesti, hirurških intervencija, boravka u bolnici, bolovanja, stomatološke usluge, specijalističke preglede i dijagnostiku, možete naći na adresi dobrovoljno.rfzo.rs.
Sve ovo važi u idealnom slučaju, ukoliko ne bolujete od neke hronične ili akutne bolesti, kao i ako imate vremena da danima šetate od jedne do druge lokacije da biste pribavili potrebnu dokumentaciju kako biste dobili potvrdu.

Dakle ukoliko ste hronični ili akutni bolesnik, lekarska komisija će vas odbiti i nećete dobiti potvrdu, a oni koji uz puno vremena i sreće dobiju potvrdu, treba da znaju da je ta potvrda važeća samo za hitnu medicinsku pomoć i to samo u zemljama sa kojima RFZO ima potpisan sporazum.

Ukoliko je destinacija vašeg odmora zemlja koja nije na spisku RFZO, u slučaju potrebne medicinske usluge, moraćete da je platite, a po povratku u zemlju da podnesete zahtev za refundiranje sredstava, koji odobrava Lekarska komisija ukoliko ustanovi opravdanost hitnog medicinskog stanja koje je iziskivalo medicinske usluge.

Ponude osiguravajućih kuća

Ponuda osiguravajućih kuća na teritoriji Srbije je i više nego zadovoljavajuća kada je u pitanju putno zdravstveno osiguranje.

Odlaskom u neku od njih, u startu birate osiguranu sumu, teritoriju pokrivenosti polisom (na primer, Evropa, Interkontinentalna polisa...), paket pokrića, svrhu osiguranja, kao i da li vam je potrebno individualno, porodično, grupno ili individualno sa više ulazaka.

Visina premije osiguranja zavisi od istih ovih uslova.

Pokriće polisom osiguranja zavisi od izabranog paketa osiguravajuće kuće. Kod većine osiguravajućih kuća postoje dva ili tri paketa putnog zdravstvenog osiguranja, i to standardni i vip, odnosno standardni, srednji i vip paket.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE



Standard paketi pokrića uglavnom obuhvata plaćanje troškova lečenja, transport do najbližeg lekara, upućivanje na lekara, lekarske savete i praćenje zdravstvenog stanja osiguranika.


Srednji paketi pokrića obuhvataju stavke iz standard paketa, kao i hitnu dostavu lekova, informisanje o turističkoj destinaciji pre putovanja, pomoć u slučaju krađe dokumenata, informacije u vezi sa šlep-službom, pomoć prevodioca, upućivanje na advokata.

Vip paketi pokrića obuhvataju sve usluge iz standardnog i srednjeg paketa, kao i povratak pacijenta u domovinu, posetu bliske osobe, pronalaženje ili preusmeravanje prtljaga, pronalaženje advokata na račun osiguranika, pratnju maloletne dece, traženje i spasavanje.

Pridržavati se uslova iz ugovora

U slučaju potrebe za medicinskim uslugama, morate se pridržavati opštih uslova osiguravajuće kuće, kao i ugovora o putnom zdravstvenom osiguranju.

Dakle, kod svih osiguravajućih kuća to znači da odmah pozovete Centar za pomoć, naznačen na polisi osiguranja ili ukoliko to niste u mogućnosti da uradite, doktoru ili osoblju bolnice pokažite polisu osiguranja, koji će po pravilu izvršiti prijavu osiguranog slučaja pozivanjem Centra za pomoć.

Ukoliko sami pozovete Centar za pomoć, dobićete instrukcije u skladu sa vrstom medicinske usluge koja je potrebna, kom doktoru se javiti ili u koju bolnicu otići. Po pravilu ovi razgovori se snimaju i postupajte isključivo po dobijenim uputstvima.

Ono što nikako ne treba raditi jeste odlazak u zdravstvenu ustanovu za koju niste prethodno proverili da li je u mreži koju pokriva vaš osiguravač, jer bez obzira na opravdanost hitnosti intervencije nije realno da će vam troškovi biti refundirani.

KUPI PUTNO OSIGURANJE U DVA KLIKA!


Ako po polisi osiguranja imate pravo da se troškovi intervencije direktno nadoknade zdravstvenoj ustanovi, nemojte sami plaćati troškove lečenja.

Iako je kupovina polisa osiguranja u Srbiji još na nezavidnom nivou, istraživanja pokazuju da su osiguranici koji su imali potrebe za medicinskom pomoći, zadovoljni ovom uslugom, jer je većina osiguranika vrlo brzo i u skladu sa polisom osiguranja dobila potrebnu medicinsku pomoć.

Čak i kod onih koji su platili neku medicinsku uslugu pokrivenu polisom, komentari su pozitivni, jer su im po povratku u zemlju troškovi refundirani.


U proseku premija porodičnog osiguranja košta 50 evra (uključuje dvoje odraslih i dvoje dece) za boravak u inostranstvu u trajanju od 15 dana i pokriva osiguranu sumu do 30.000 evra.

Šta treba znati

* Ugovor o putnom zdravstvenom osiguranju mora biti zaključen pre odlaska na putovanje;
* Osiguranje traje isključivo za vreme boravka u inostranstvu i povratkom u zemlju osiguranje prestaje da važi;
* Prilikom kupovine polise svakako se raspitajte postoje li minimalno ograničenja troškova koje biste morali sami platiti, odnosno postoje li usluge koje sami plaćate, pa vam osiguravajuća kuća refundira troškove po povratku u zemlju;
* Svaki paket osiguranja ima svoje podlimite za određene kategorije zdravstvenih usluga, te ove informacije obavezno imajte uz polisu osiguranja kako ne biste došli u situaciju da morate da doplaćujete usluge lekara ili zubara;
* Obavezno sačuvajte originalnu medicinsku dokumentaciju i originalne račune radi refundacije troškova po povratku u zemlju.

KUPI PUTNO OSIGURANJE U DVA KLIKA!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica Srbija turizam turisti odmor putovanje putovanja putno osiguranje osiguranje putno

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana