Tekst objavljen: 03.12.2019 10:10        


Ako želimo da naš teško zarađeni novac bude u dobrim rukama, onda treba da ga stavimo u banku

Zašto je štednja u banci sigurnija i bolja od slamarice?

U našoj zemlji još uvek postoji dilema da li je bolje da ušteđevinu držimo negde u kući ili u banci. I dok ostatak sveta nema ovakve nedoumice, mi smo malo razmislili koji bi mogli da budu konkretni razlozi zašto je banka bolja opcija za štednju od svake „kućne varijante“.

Ali, pre nego što pređemo na razloge koje smo pomenuli, važno je napomenuti da štednja ne znači odricanje od para, već samo bolje planiranje troškova. Takođe, pre nego što se odlučimo za štednju potrebno je da se detaljnije informišemo o svim njenim prednostima i saznamo koliko je bolje držati novac u banci, naročito ako su u pitanju evri.

Štednja u banci ima prednost u odnosu na „slamaricu“ zbog makar pet stvari, a koje su to prednosti – pročitajte u nastavku teksta.

Štednja u „slamarici“ i nije zaista štednja. Ako bolje razmislite, videćete da je to u najboljem slučaju samo fizičko čuvanje novca, koji pritom gubi i na vrednosti zbog inflacije. Vaš novac u ovom slučaju nije siguran, a preti mu i pad vrednosti zbog već pomenute inflacije.

Jedan od razloga zašto treba čuvati novac u banci je pouzdanost. Nikad ne znamo kada nam novac može zatrebati. Možda se nađemo u inostrastvu, u nekoj od zemalja EU i zatrebaju nam oni evri koje smo stavili na Super štednju na 6 meseci u Sberbanci? Ako smo ih ostavili u banci, onda ćemo moći lako da ih podignemo, a ako su ostali u nekoj fioci kod kuće – to će ići malo teže.

Ukoliko čuvamo novac u kući uvek postoji opasnost od nesrećnih slučajeva, a to je nešto o čemu retko ili gotovo nikad ne razmišljamo. Šta ako dođe do požara, poplave ili krađe? Takva mogućnost, nažalost, uvek postoji. Rizik od svega toga teoretski postoji i u banci, ali je verovatnoća za tako nešto gotovo ravna nuli.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dobra stvar kod štednje u banci je i to što ćemo trošiti manje novca nego inače, naročito na neke stvari koje nam nisu neophodne. Štednja u banci ograničava pristup sredstvima i obuzdava potrebu za impuslivnom kupovinom. A samim tim što nećemo kupovati ono što nam ne treba – uštedećemo još novca.

Nikad nije na odmet razmišljati ni sopstvenoj finansijskoj budućnosti. Štednja u banci vam omogućava da imate dovoljno sredstava za mirnu budućnost, a ako imate otvoren račun u banci, veća je verovatnoća da će vam vaša banka izaći u susret ako vam budu trebala dodatna sredstva, na primer neki zajam za hitne slučajeve. Ako želite da oročite novac na duži period i imate dovoljno finansijskih sredstava za buduće dane, oročena štednja u Sberbanci je odlična opcija.

Ova, ali i još mnogo ponuda za štednju vas čekaju u Sberbanci. Posetite njihovu najbližu ekspozituru i odaberite opciju za štednju koja će vam najviše odgovarati.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja evro Sberbank Srbija Sberbanka pr sadržaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana