Tekst objavljen: 05.02.2021 15:10        


Visa Inc. (NYSE: V) danas je najavila VisaNet +AI, paket usluga zasnovanih na veštačkoj inteligenciji koji se bavi dugogodišnjim izazovima sa kojima se susreću banke, trgovci i korisnici a to su kašnjenja i zabune pri upravljanju stanjem na računima, kao i nepredvidivosti dnevnih poravnanja za finansijske institucije

Veštačka inteligencija u službi pametnijih plaćanja: tri inovacije iz kompanije Visa Visa data centar



VisaNet +AI obuhvata nekoliko inovativnih koncepata i usluga koje dodaju novu vrednost, uključujući Visa Smarter Posting i Visa Smarter Settlement Forecast, kao i Visa Smarter Stand-In Processing (Smarter STIP), funkcionalnost najavljenu avgusta prošle godine. Ove inovacije koriste Visa AI platformu visokih performansi kako bi plaćanja učinile predvidljivijim, transparentnijim i bržim.

„Naši klijenti, partneri i vlasnici kartica traže od nas korisne uvide zasnovane na podacima kako bi bolje upravljali svojim poslovnim i finansijskim životom, posebno tokom ovog perioda bez presedana. Danas najavljujemo skup usluga koje koriste veštačku inteligenciju kako bi potrošačima olakšali upravljanje računima, a finansijskim institucijama upravljanje poslovanjem“, izjavio je Džek Forestel, izvršni potpredsednik i šef proizvoda u kompaniji Visa. „Naše ulaganje u infrastrukturu veštačke inteligencije omogućava nova rešenja, u realnom vremenu, za složene probleme. Ovo je samo početak onoga što možemo uraditi pomoću snage predikcije veštačke inteligencije.“

Veća transparentnost za potrošače uz Smarter Posting

Današnji korisnici, u digitalnom dobu od malih nogu, sve više koriste bankarstvo na mobilnim i mrežnim platformama i očekuju uvid u svoje finansije u realnom vremenu. Međutim, iskustvo plaćanja za korisnike može biti nedosledno, jer je za neke kupovine potrebno više vremena da se finalizuju i budu vidljive na bilansu. Ovo zaostajanje može stvoriti zabunu ili zabrinutost kod korisnika kartica, i dovesti do potencijalnog prekoračenja ili povećanja poziva korisničkom centru banaka izdavalaca kartica.

Do ovog kašnjenja dolazi zato što se iznos odobren u realnom vremenu na kasi može razlikovati od iznosa koji je konačno skinut sa računa potrošača. Na primer, konačni iznos se može promeniti pri prekograničnom plaćanju koje uključuje više valuta. Da bi izbegle zbunjivanje korisnika koji vide višestruke promene iste transakcije, banke često odlažu knjiženje ili ažuriranje stanja na računu dok ne budu sigurne u konačni iznos.

Kako bi izdavaocima pomogla u pružanju boljeg bankarskog iskustva za korisnike platnih kartica, Visa je razvila Smarter Posting uslugu koja koristi veštačku inteligenciju u postupku autorizacije i dodeljuje jedinstvenu ocenu svakoj transakciji. Smarter Posting model analizira detalje transakcije i ranije podatke kako bi predvideo verovatnoću da će iznos transakcije ostati nepromenjen kroz kliring. Tokom testiranja model je u predviđanju da li će iznos transakcije verovatno ostati nepromenjen postigao preciznost od 98 odsto, dajući finansijskim institucijama dodatni uvid za doslednije iskustvo plaćanja od početka do kraja, privremenim ažuriranjem stanja na računu koje korisnik kartice vidi. 

Visa Smarter Posting će u početku biti dostupan u Evropi u aprilu 2021. godine, a predviđeno je da se u bliskoj budućnosti proširi globalno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Smarter Settlement Forecast model koji predviđa potrebe za novčanim tokovima

Svakog dana tokom procesa poravnanja Visa omogućava kretanje milijardi dolara u hiljadama institucija u više od 200 zemalja i 160 valuta. To je poslednji korak u ciklusu plaćanja, gde se transakcije agregiraju, olakšavaju se transferi između sticaoca i izdavaoca, a računima trgovaca odobravaju se prodaje koje su izvršili.

Ovaj proces zahteva od finansijskih institucija da strateški alociraju resurse tako da postoji dovoljno likvidnosti da zadovolji obim dnevnog poravnanja, bez prekomerne raspodele resursa koji bi mogli da se iskoriste negde drugde u njihovom poslovanju. Današnje promenljivo okruženje naglasilo je izazove sa kojim se trezorski timovi suočavaju u predviđanju dnevnih obima i donošenju strateških odluka.

Visa je kreirala Smarter Settlement Forecast kako bi klijentima pružila prilagođene sedmodnevne prognoze iznosa poravnanja koji će im biti potrebni svakog dana. Usluga koristi informacije generisane ranijim obimima poravnanja, sezonskim pokazateljima, makro-trendovima, vanrednim događajima, poput COVID-19, i podacima o transakcijama u realnom vremenu pružajući visokokvalitetna predviđanja odliva i priliva gotovine. Ove prognoze mogu pomoći izdavaocima i sticaocima da optimizuju procese upravljanja trezorom i likvidnošću i pomažu finansijskim institucijama da se poravnaju u više valuta sa predviđanjima za svaku valutu.

Predviđeno je da Smarter Settlement Forecast bude dostupan klijentima koji su korisnici platforme Visa Analytics, putem pretplate, što im olakšava integraciju. Visa trenutno pilotira uslugu sa tri klijenta, a uoči njenog zvaničnog predstavljanja planiranog kasnije ove godine.

Smarter STIP može poboljšati iskustvo plaćanja prilikom prekida u radu

Visa Smarter Stand-In Processing (Smarter STIP), prva od mogućnosti VisaNet + AI najavljena u avgustu 2020. godine, uzela je maha među vodećim finansijskim institucijama na globalnom nivou. Smarter STIP koristi duboko učenje kako bi pomogao finansijskim institucijama da povećaju ovlašćenja za transakcije tokom prekida u radu. Smarter STIP donosi odluku da odobri ili odbije transakcije u ime izdavaoca na osnovu informacija, a kako bi korisnicima pružio neometano Visa iskustvo plaćanja.

Od objavljivanja, Smarter STIP je zabeležio veliko interesovanje izdavalaca u svim Visa regionima. Za samo dva meseca, klijenti širom sveta dodali su Smarter STIP u svoj paket Visa rešenja, uključujući Caixa Econômica Federal i Doha Bank.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
veštačka inteligencija pr sadržaj visa kartica Visa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana