Tekst objavljen: 09.03.2020 15:55        


U vremenu učestalih promena u spoljnotrgovinskom okruženju treba izabrati najbolji mogući model zaštite ugovorenog posla

Bankarska garancija - osiguranje ugovorenog posla Slobodan Lazić, Odeljenje korporativnog bankarstva JUBMES banke



Da biste rizik poslovanja sveli na minimum i osigurali da dobijete tačno ono što ste dogovorili sa svojim partnerom treba da znate kakve prednosti nudi bankarski instrument poput garancije. Za bankarske garancije kaže se da čine neizostavnu komponentu privrede i trgovine. Bankarska garancija ima prednost u odnosu na sva ostala sredstva obezbeđenja, usled čega je postala gotovo podrazumevani deo zaključenja ugovora visoke vrednosti. Njena sve šira upotreba može se objasniti, kako sve većim obimom razmene, tako i pokrićem drugih finansijskih rizika.

Bankarska garancija je instrument osiguranja dobrog okončanja posla. U tom smislu korisnik garancije osigurava svoje potraživanje u slučaju da nalogodavac po garanciji ne izvrši obavezu koja je predmet garantnog posla. Pod osiguranjem dobrog okončanja posla se može podvesti povraćaj avansa, završetak projektnog zadatka, učešće na licitacijama, otklanjanje nedostataka u garantnom roku. U ove svrhe se najčešće koristi činidbena garancija.

Garancije mogu pomoći poslovanju preduzeća, posebno u pogledu ekspanzije poslovanja. U slučajevima sklapanja novih poslova sa partnerima, budući saradnici nemaju instrumente niti sposobnost da procene finansijsku stabilnost druge strane, odnosno sposobnost izvršenja ugovorom predviđenih obaveza u propisanim rokovima. Kako bi se partneri osigurali od neizvršenja obaveza, vrlo je verovatno da će deo tenderske ili ugovorne dokumentacije zahtevati bankarsku garanciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Istovremeno, bankarske garancije omogućavaju kompanijama pribavljanje resursa i sklapanja ugovornih odnosa, podstičući rast i razvoj. U praksi, ovo se najčešće dešava prilikom zasnivanja velikih partnerskih ugovornih poduhvata ili prilikom javnih poziva za ponude korporacija ili državnih institucija, a kao posledica nemogućnosti jedne od ugovornih strana da procene finansijsku snagu i kredibilnost kompanija sa kojima stupaju u ugovorni odnos.

Bankarske garancije mogu biti i obostrane, kada se obe ugovorne strane obavezuju jedna drugoj na izdavanje garancije za ispunjenje obaveza iz ugovornog odnosa. Recimo da se kompanija bavi građevinskim projektima i želi da reguliše partnerski odnos sa velikim dobavljačem materijala. U ovom cilju može biti zahtevano dostavljanje bankarske garancije, koja se može aktivirati u slučaju kašnjenja prilikom dostavljanja materijala za projekat. Istovremeno, dobavljač materijala bi mogao zahtevati bankarsku garanciju za slučaj da sa njegovog stovarišta ne dođe do preuzimanja materijala u određenom periodu odnosno do uplatite avansa do određenog roka. Ovakav vid garancije, koji obezbeđuje naplatu unapred dogovorenog posla, se naziva plativom garancijom.

Već dugi niz godina Jubmes banka se bavi izdavanjem dinarskih i deviznih garancija, pružajući malim i srednjim preduzećima stabilnu podršku u razvoju lokalnog poslovanja. Naši klijenti uživaju najkraći mogući period obrade zahteva, jednostavnu proceduru i dugogodišnje iskustvo poslovanja, a samim tim i poznavanje domaćeg i inostranih tržišta. Ekspertiza u garancijskom poslovanju omogućava našim klijentima bolju pregovaračku poziciju u sklapanju poslova, brže odgovore na zahteve javnih poziva za prikupljanje ponuda i obezbeđivanje sopstvenih potraživanja.

2 komentara

  1. User image
    Danijela Stapar 09.03.2020 19:00

    Profesionalni, ekspeditivni i uvek spremni da izadju u susret klijentu. Sve pohvale za gospodina Slobodana Lazica i nasu dugogodisnju uspesnu saradnju.
    Profesionalizam na prvom mestu.

  2. User image
    Dejan Babić 11.03.2020 9:57

    Ažurnost, brzina, tačnost i orijentisanost ka klijentima su glavne osobine kako Slobe Lazića tako i celokupnog tima u Odeljenju korporativnog bankarstva Jubmes banke. Čast mi je i zadovoljstvo što sam bio u prilici kako da radim tako i da rukovodim timom. Sada kada sam sa druge strane stola u poslovnoj saradnji vidim da je uloženi trud u obuci i prenosu znanja urodio plodom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preduzetnici privreda Jubmes banka pr sadržaj bankarska garancija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana