Zvanični kurs Evra za dan 23.09.20. :: 117.5836 rsd
Tekst objavljen: 23.10.2012 11:16        


Oktobarski račun za struju racionalnim potrošačima će doneti umanjenje od oko 500 dinara. Takođe, na istoj uplatnici, svim korisnicima će biti vraćen i iznos “preplaćenog” poreza.

Oktobarski račun za struju niži za oko 500 dinara

Vlada je u ponedeljak usvojila zaključak kojim preporučuje elektrodistribucijama da svim građanima i privredi, uz naredni račun za utrošenu električnu energiju, vrati iznos uvećanog poreza na dodatu vrednost za struju koju su koristili u septembru.

Pitanje je, međutim, koliko će njih uspeti da ispuni glavni preduslov - da na vreme plaća obaveze. Pravo na dosadašnji popust od 11,8 odsto, gledano kroz potrošnju, u proseku je imalo oko 1,3 miliona građana svakog meseca. Iskustvo pokazuje da ga je i iskoristilo najčešće najviše polovina njih.
Povraćaj nepravedno naplaćenog poreza, međutim, većina potrošača neće osetiti, pošto je reč o svega dva odsto. Umesto sa 18 odsto, isporučioci struje su uvećani PDV obračunali već u septembru.

Domaćinstvo koje je, na primer, potrošilo električne energije u vrednosti od 2.000 dinara, na porez je dalo 400, umesto 360 dinara. U oktobarskom obračunu će im tako biti otpisano tih 40 dinara. Nov sistem popusta, međutim, mnogima će značiti.

Narednih šest meseci, dok traje grejna sezona, potrošači koji utroše najviše 500 kilovata imaće pravo na popust od 15 odsto. Kao i od sada, i ubuduće će, pravo na olakšice imati samo redovne platiše, bez nagomilanih dugova. Svi koji račun izmiruju do propisanog datuma stiču pravo i na još pet odsto, kako je bilo i do sada.

Ministarstvo energetike očekuje da će uz veći limit, potrošnju do 500 kilovata, popustom biti obuhvaćeno 1,9 miliona domaćinstava od ukupno 3,16 miliona.

Novi popust od 15 odsto na potrošnju do 500 kilovata je kratkoročna mera. Dugoročno rešenje je moguće tek kada se uradi novi tarifni sistem, a koji se najavljuje za prvi kvartal naredne godine, ali i kada se konačno urade socijalne karte.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
EPS Elektroprivreda Srbije struja cena struje potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana