EUR 117,59 USD 103,80 CHF 110,44

Kursna lista


Indikativni kurs Evra na dan 13.07.20. :: 117.5775 rsd

Tekst objavljen: 03.10.2012 8:32        


Proizvođači i prodavci iskoristili su momenat kada je povećan PDV da bi poskupili robu, kaže ministar finansija Mlađan Dinkić. Prema rečima ministra Dinkića, u poskupljenju osnovnih životnih namirnica apsolutno nema nikakvih poreskih elemenata.

Neopravdana poskupljenja kriju iza povećanja PDV-a

U prevodu, kod ovih proizvoda, neko je sebi tu razliku stavio u džep. Jer, povećanje poreza u tim slučajevima je - nula.

Ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu Rasim Ljajić je najavio da će Vlada Srbije doneti odluku o interventnom uvozu 20.000 tona jestivog ulja u cilju stabilizacije tržišta te životne namirnice, kao i da se priprema odluka o privremenom ukidanju carina na uvoz ulja, kao i šećera i mleka u prahu. Nestašica ulja traje gotovo mesec dana, uprkos intervenciji iz Robnih rezervi. Litar zejtina ovih dana dostiže cenu do 200 dinara, posebno u malim trgovinama.
U Vladi su, tvrdi ministar Dinkić, iznenađeni i odlukom pojedinih gradskih uprava da podignu cene gradskog prevoza i grejanja. Poskupeo je gradski prevoz u Beogradu, Zrenjaninu, Kikindi...

- Lično sam, pre tri nedelje, razgovarao sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i predočio mu da će GSP, nakon izmena zakona o akcizama, imati povraćaj nameta, odnosno da će im se vraćati i 2,5 dinara više nego do sada - tvrdi Dinkić.

Kod ostale robe široke potrošnje gde je poreska stopa povećana sa 18 na 20 odsto, efekat tog uvećanja nameta je 1,7 odsto i sva poskupljenja iznad tog procenta su direktan prihod proizvođača ili trgovca.

Da PDV nije razlog ogromnih poskupljenja, slažu se i u Samostalnom sindikatu Srbije. Ipak, oni su dali rok Vladi da za 15 do 20 dana vrati cene na nivo pre 1. septembra, u suprotnom će pozvati građane na ulice.
Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
PDV povećanje PDV-a poskupljenje Mlađan Dinkić rasim ljajić nestašice ulje hrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.18

ostavite komentar