Tekst objavljen: 10.10.2013 11:59        


Ako se obistini najava ministra finansija Lazara Krstića, među proizvodima koji će biti prebačeni u višu kategoriju PDV-a (sa 8 na 20 odsto) sigurni su IT oprema i hotelske usluge.

Da li je IT u Srbiji zaista luksuz vredan većeg poreza?

Naime, Vlada Srbije nedavno je objavila nekoliko mera koje bi trebalo da omoguće da posrnula srpska ekonomija konačno izađe iz krize.

Jedna od tih mera jeste i povećanje niže stope PDV-a za neegzestencijalne proizvode sa osam na deset odsto čime se očekuje ušteda od oko 200 miliona evra godišnje zbog čega će, kako kaže ministar Krstić, prosečna potrošačka korpa koja sada vredi 65.000 dinara biti skuplja za 450 dinara.

Ministar finansija je naveo da još uvek nema konačne liste koji će proizvodi biti prebačeni u višu kategoriju PDV sistema ali da će se to sigurno odnositi na sve luksuzne proizvode kao što su IT oprema i hotelske usluge.

Tako će, po svemu sudeći, država zadati još jedan udarac IT sektoru u Srbiji za koji njeni zvaničnici, sa druge strane, redovno govore da je jedna od najvećih šansi naše zemlje za ekonomski razvoj i napredak zemlje.

Nekako istovremeno sa najavom o ulaganju nekoliko milijardi dolara u taj isti IT sektor prebogatih šeika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, halabukom oko ulaska PejPala na naše tržište i sve češćih sastanaka srpskog premijera za globalnim informatičkim gigantima poput Gugla ili Intela, dolazi odluka da se IT oprema proglasi luksuzom u Srbiji.

Tako, dok se u nekim zemljama pristup internetu tretira kao osnovno ljudsko pravo, Srbija odlučuje da dodatno oporezuje moderne tehnologije.

Uz to, istraživanja pokazuju da je pod uticajem krize već uveliko prisutan pad u ulaganjima u IT sektor pa je diskutabilno i koliko će uopšte novca moći da se "namakne" ovim dodatnim oporezivanjem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Mića 13.10.2013 10:27

    Uvoznici računara i računarske opreme i bez takve mere rade u veoma teškim uslovima (recimo, gigant Pakom je propao pre dve godine), tako da će ih ovo sigurno dokrajčiti. Efekti ovakvih mera se ne mogu računati po sadašnjem prometu, jer će on sigurno opasti jer će računare kupovati samo bogati.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija PDV povećanje PDV-a Srbija informatičke kompanije it industrija IT kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana