Tekst objavljen: 18.05.2019 13:00        


Pet godina nakon katastrofalnih poplava u kojima je život izgubilo više od 50 ljudi, a samo u beogradskoj opštini Obrenovac utopilo se 15 građana, Beograd još nema sirene za uzbunu.

Pet godina nakon poplava Beograd još nema sirene za uzbunu

Iako je današnji ministar finasija Siniša Mali, u tom trenutku gradonačelnik prestonice, obećao da će do kraja 2016. Obrenovac dobiti sirene, taj rok je nadležni gradski sekretarijat za poslove odbrane i vanredne situacije, pomerio za kraj 2017.

Međutim, prema nedavnom pisanju Novosti, Grad je imao ideju da doradi postojeći sistem za obaveštavanje i uzbunjivanje stanovništva na teritoriji Beograda, ali se zbog starosti sistema procenilo da je ipak potrebno ugraditi novu opremu.

Navodno,nove sirene će Grad Beograd dobiti2020.godine a do kraja marta ove godine trebalo je da bude raspisan međunarodni tender za idejni projekat. List navodi da će uspostavljanje novog sistema početi najpre u opštini Obrenovac i podseća da je u maju 2015. godine Obrenovcu predat mobilni sistem za uzbunjivanje koji je ugrađen u službeno vozilo.

Podsećamo, u danima nakon poplava 2014. Aleksandar Vučić je obavestio javnost da je samo jedna sirena radila u Obrenovcu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako je pisao Istinomer pre dve godine, Grad je usvojio sva potrebna dokumenta.

Studija akustičnosti za teritoriju Grada Beograda izrađena je 2015. godine, a prethodna studija napisana je osamdesetih godina prošlog veka.

Studijom akustičnosti predviđeno je da na teritoriji Beograda sirene budu postavljene na 316 lokacija, dok ih je sada na 114 mesta, od čega je samo 60 odsto ispravno. U Obrenovcu je planirano postavljanje 30 novih sirena.

Takođe, urađena je Procena ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća, kao i planovi zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Aleksandar Vučić siniša mali poplave Beograd poplave u srbiji 5 godina sirene za uzbunu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana