Tekst objavljen: 13.06.2017 11:09        


U moru naknada i tarifa koje banke naplaćuju svojim klijentima, izdvojila se banka Poštanska štedionica koja priliv sredstava na račun svog klijenta tarifira 1% od visine uplate.

Pazite se uplata u Poštanskoj štedionici

Redakciji finansijskog portala Kamatica, obratio se naš sugrađanin A.V. koji je prilikom uplate novčanih sredstava na račun svoje majke koja ima otvoren račun u Poštanskoj doživeo neprijatno iskustvo.

- „Preko svog računa koji imam u Banca Intesi, uplatio sam novac svojoj majci koja ima račun u Poštanskoj štedionici“, kaže A.V. i dodaje da u trenutku podizanja gotovine, količina sredstava koja je bila uplaćena, nije bila i raspoloživa u celosti, jer je banka Poštanska štedionica zaračunala proviziju od 1% od iznosa za trošak „vanredne bezgotovinske uplate“.

Finansijski portal Kamatica je tim povodom kontaktirao Poštansku štedionicu, gde su službenici u telefonskom razgovoru sa našom redakcijom objasnili da u okviru svog tarifnika, koji je istaknut na sajtu banke imaju ovaj trošak, a da se on odnosi na sve uplate koje nisu vezane za uplate po osnovu plate ili penzije. Na osnovu toga priliv sredstava na račun njihove klijentkinje je okarakterisan kao „vanredna bezgotovinska uplata“ pošto je do uplate došlo prenosom sredstava sa računa na račun - uplata je izvršena elektronskim putem.

- „Informaciju o postojanju ovakve nadoknade nismo imali ni ja kao uplatilac, niti moja majka kao primalac sredstava. Takođe, bankarski službenici u Paraćinskoj filijali Poštanske štedionice ovu informaciju nisu podelili ni u jednom trenutku, već su se pozvali na svoja interno propisana pravila“, kaže naš sagovornik.

Bankarske tarife i naknade se propisuju u skladu sa poslovnom politikom, ali je banka dužna da tarifnik istakne na sajtu i da obaveste klijente o izmenama ako je došlo do njih. Ukoliko je trošak sadržan u tarifniku ne postoji mogućnost bilo kakvog pravnog leka, jer se smatra da je klijent informisan o svim naknadama kao i o visini istih.

Građani koji smatraju da su oštećeni i da je naknada koju im je banka obračunala previsoka, pre nego što upute reklamaciju banci, treba da se upoznaju sa tarifnikom kako ne bi platili i trošak „neosnovane reklamacije“ koji može da iznosi i više od 1.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Sandra 02.02.2020 22:54

    Zanima me ako na dan isticanja dozvoljenog minusa nemam sredstava na racunu sta može da se desi

  2. User image
    Mirko 30.03.2021 14:34

    Poštanska štedionica naplaćuje opomene i neopravdane reklamacije. Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje naplatu opomena (član 12 stav 5), ako nije izmenjen u međuvremenu.

  3. User image
    Radisav 24.11.2021 10:40

    Kako dauplatim sa mog racuna u banku pš na racun druge banka, ako imam MobiBankPs na mobilnom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
istraživanja kamatica uplata na račun banka provizija banka poštanska štedionica klijenti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana