EUR 118,14 USD 104,23 CHF 104,07

Kursna lista


Indikativni kurs Evra na dan 21.02.19. :: 118.1734 rsd

Tekst objavljen: 12.01.2018 13:20        


Kako je u današnje vreme retkost da domaćinstvo ne poseduje bar jedan televizor, ipak postoji mali broj onih koji ovaj uređaj nemaju u svom domu.

Nemate televizor ali morate da plaćate RTS pretplatu

Redakciji finansijskog portala Kamatica se obratila naša čitateljka sa pitanjem da li je moguće ukinuti taksu za javni medijski servis sa računa za struju?

“Televizor nemam od kako mi se stari pokvario pre 10 godina, a novi nisam želela da kupim, jer mi je mnogo lepše bez njega” kaže naša čitateljka J.P iz Valjeva i dodaje da joj iz tog razloga stavka broj 13. koja se nalazi na

   Oslobađanje od obaveze plaćanja takse
                                 Član 42.

Od obaveze plaćanja takse oslobađa se fizičko lice, vlasnik merila električne energije, koje živi u jednočlanom domaćinstvu ili je hranilac porodice u višečlanom domaćinstvu, ukoliko je:
 1. osoba sa invaliditetom sa 100% telesnog oštećenja; 
 2. osoba sa invaliditetom sa manje od 100% telesnog oštećenja, ako joj je, u skladu sa odredbama posebnih propisa, priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć; 
 3. lice koje je trajno izgubilo sluh ili slepo lice; 
 4. korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć; 
 5. penzioner sa minimalnom penzijom;
 6. fizičko lice korisnik više merila električne energije, za merilo električne energije u stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru, koji se ne koristi.
računu smeta.

Zakonom o javnim medijskim servisima od 1. januara 2016. godine uvedeno je obavezno plaćanje takse za javne medijske servise.

Svakog meseca se na ime ove takse plaća 150 dinara, a redakcija finansijskog portala Kamatica je istražila mogućnosti oslobađanja od plaćanja ove naknade.

“Taksa javnog medijskog servisa se vezuje za brojilo svih korisnika električne energije koji imaju potrošnju struje veću od 300 kWh godišnje” rečeno nam je iz EPS-a, ali je dodato u samom zakonu koji propisuje ovu naknadu postoji šest tačaka po kojima je moguće zatražiti ukidanje ove naknade.

Zakon o javnom medijskom servisu u članu 42. navodi koje sve kategorije građana imaju pravo na podnešenje zahteva za oslobađanje, a oni koji ispunjavaju jedan od navedenih uslova mogu da podnesu zahtev RTS-u.

Uz sam zahtev za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis koji je potrebno popuniti treba priložiti i dokumentaciju, a od koje je potrebno dostaviti kopije rešenja odnosno dokaza nadležnih organa kojima se potvrđuje da osoba pripada jednoj od kategorija koja se oslobađa plaćanja takse.

Zahtev se može podneti lično na šalterima RTS-a, elektronskim putem na mejl taksajms@rts.rs ili poštom na adresu: RTS, Kneza Višeslava 88, Beograd, dok korisnici sa prebivalištem na teritoriji AP Vojvodine, zahtev podnose Radio-televiziji Vojvodine.

6 komentara

 1. User image
  DUSAN 12.01.2018 16:18

  OVAKVA PLJACKA NEPOSTOJI NIGDE U SVETU STO SE TICE TV PRETPLATE JA PLACAM PRETPLATU IAKO NEZIVIM U TOM STANU I BILO KO DRUGI POTROSNJA KILOVATA JE OO VEC 4-5 GODINA BROJ BROJILA JE 7401390680 KOJI JE REGISTROVAN NA MOJE IME POSTO SAM VLASNIK TOG STANA A NALAZI SE U SIDU .POD PUNOM ODGOVORNOSCU OVO IZNOSIM O OVOJ K R A DJ I.G

 2. User image
  molele 12.01.2018 17:05

  Da li nas to neko j''e u zdrav mozak kada uporno provlači NAMET bilo kog iznosa kada DRŽAVA UZIMA NAMET PREKO KABLOVSKIH OPERATERA,ko sada u Srbiji prati samo RTS,u ponudi preko kablovskog operatera je i program rts,pa moliću lepo nešto već plaćeno preko operatera naplaćivanje KRIVIČNO DELO.

 3. User image
  Slobodan 12.01.2018 18:47

  Gore pomenuti zakon za placanje takse na broilo je sklopen između J.M. S. i E. p.S-a tako da je eps duzan da prikupljeni novac od naplate takse na broilo svakog meseca uplacuje na racun jms..i tu nena nikakvog problema ,njihov interni sporazum koga su oni obostrano podpisali.Mi (ja) kao potrosac el. energie sam podneo zahtev za prikljucak na el. mrezu od eps-a , sklopio ugovor u kome stuje sve moje obaveze prema njima kao i njihove prema meni i isti obostrano podpisali.Prema tome niakvu obavezu nisam primio ni podpisao ni od eps-a ni od rts-a. Struju placam redovno po obracunu umanjeno za iznos takse u posti na uplatnici ( ,gde kao svrha uplate pisem) isključivo za utrsenu el. energiju za tekuci mesec. Potrosaci el. Energije,na racunu za placanje struje koje dobijate od epsa kao svrha uplate bstoji: uplata pobracunu, nigde se ne vidi koliko ste vi uplatili za strnju a koliko za rts .Kod njih sn babe ižade isto oni mogu pod ( uplata po racunu) da naplacuj sve komunalije a da vi (mi) nemamo uvida na placenom racunu sta smo platili.???.

 4. User image
  Milos 16.01.2018 13:38

  Cist lopovluk. Nema smisla placati nesto sto ti je nametnuto da li ti to zeleo ili ne.... A taj isti program placamo skoro svi preko kablovskog operatera?!?!?! Ovo treba promeniti!

 5. User image
  Miko 20.01.2018 17:07

  I Ja kazem da je cist lopovluk! Ovo nije velika suma ali bezobrazluk. Posedujem ne nastanjenu kucu u Srbiji, 3 puta godisnje je obilazim, potrosnja oko 250kvs,ali nikako ne mogu odjaviti tu TV taksu. Svu potrebnu dokumentaciju sam im dostavio Da nisam srpski Drzavljanin,da TV taksu placam tamo gde stalno Zivim(izgleda mi ne logicno da TV taksu placam 2 puta),Pa sam im dostavio izjavu overenu kod Notara, Pa od Katastra da sam vlasnik,Pa Diagramski racun da mi je Godisnja potrosnja 209kvs I sve mi to odbijeno resenjem br.554746 od Ref. Relja Cosic.(Zamolio bi nekog za pravni savet dali i kod koga mogu tuziti RTS ili EPS zbog neodgovornog ponasanja Jer nemoguce je placati TV Taksu 2 puta). A i Na EPS sam ljut oni imaju vazdan neki dodatni nameta razmisljam da im vratim Brojilo koje su moji Roditelji 1500e platili, a Ja meni da nabavim nesto iz Obnovljeni Izvora,(sunce ili vetar) pa da se resim njihovi nameta.

 6. User image

  РТС крши Закон о општем управном поступку јер одуговлачи са доношењем решења. У мом случају требало им је скоро две године да ме као корисника социјалне помоћи одбију јер рачуни и даље долазе на име покојног оца.

  На страну што је Уставни суд још у време када су намет звали ТВ претплата донео пресуду по којој није могућа наплата преко другог предуѕећа. Тада је претплата и укинута, а Вучић је обеђао да ТВ претплате док је он на власти неће бити. Потом је мафијашким триком променио име из претплата у такса и мисли да су грађани глупи и да је тиме неуставност и незаконитост тог намета стављена ад акта. Жао ми је што нисам у финансијској могућности да тужим и РТС и ЕПС и Владу РС која је донела такав закон.

  Имам аналогни ТВ и нисам се дигитализовао јер ме телевизијски програм не интересује. Радио не слушам од 2001. године. Оваквог лоповлука нема нигде на свету. Пола света има ТВ претплату, пола нема, али нико нема ТВ таксу, тј. порез на електрично бројило.

  Чињеница да одуговлаче са доношењем решења говори о злонамери. Када су Петооктобарци након 2000. добили ТВ Бастиљу заборавили су на своје захтеве из 1995. да се претплата укине јер "не постоји нигде у свету" (што је била лаж) и почели да тврде да се иста мора увести јер постоји свуда у свету (још једна лаж).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
televizija račun za struju elektro privreda srbije kamatica istraživanje kamatica rts taksa RTS Taksa javnog medijskog servisa Zakon o javnom medijskom servisu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana