Tekst objavljen: 14.01.2020 12:10        


Profesor Martin Abel, sa Midlberi koledža iz SAD-a, sproveo je jedno zanimljivo istraživanje sa ciljem da utvrdi da li zaposleni, bilo da su u pitanju muškarci ili žene, češće reaguju negativno na kritike, kada one dolaze od strane osobe ženskog pola, koja im je nadređena

Lakše podnosimo kritiku od šefa, nego od šefice

Zamislite da vas vaš šef Itan pozove u kancelariju i izrazi nezadovoljstvo vašim zalaganjem i rezultatima u prethodnom periodu. Kako biste reagovali? Da li biste prihvatili kritiku i uložili više truda ili se vratili u kancelariju i počeli da tražite novi posao?

A sada razmislite da li bi reagovali drugačije da je šef, zapravo šefica i da se zove Emili, da li bi reakcija bila drugačija?

Ova pitanja je postavio profesor Martin Abel, a u istraživanju je učestvovalo 2.700 radnika kojima su nasumično dodeljivani menadžeri muškog i ženskog pola u online zadacima, takođe nasumično je birano kome će i od koga stići kritika.

Rezulalt istraživanja je bio da i žene i muškarci češće reaguju negativno, kada kritika dolazi od osobe ženskog pola. Učesnici ovog eksperimenta su prijavili da kritika od strane žene dovodi do većeg nezadovoljstva na radnom mestu, nego kada ista dolazi od muškarca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Uočeno je i da zaposleni pokazuju manje interesovanja za rad u firmi u budućnosti, ukoliko su dobili kritiku od šefice.

Ovo može imati važan uticaj na uspeh žena u vođenju kompanija, jer ako se reakcije radnika na kritiku češće odražavaju negativno kada je žena u poziciji moći, žene onda mogu birati manje efektivne strategije u menadžmentu ili generalno biti manje zainteresovane za menadžerske pozicije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kritika kritika od šefa kritika od šefice šefica posao istraživanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana