Tekst objavljen: 22.10.2020 12:25        


Pandemija je zadala snažan udar privredama širom sveta, ali falsifikovanje robe poznatih brendova i neregularni kanali kojima ona stiže do potrošača odolevaju krizi

Korona i krijumčarenje: Da li je prodaja falš robe pala ili skočila prethodnih meseci?

Ove godine bi količina krivotvorenih proizvoda koje su krijumčari pokušali da unesu u Srbiju i prodaju našim građanima mogla da premaši lanjske cifre. Uprava carina je od januara do sada zaplenila 532.375 artikala zbog sumnje da su kopije, a prošle godine je uništeno gotovo pola miliona različitih "lažnjaka" i čak 4,5 tona tekstila. Istovremeno, tržišna inspekcija je do 1. oktobra oduzela 79.151 komad krivotvorene robe, dok su lane sprečili da se proda 209.528 kopija.

Kako ističu sagovornici "Novosti" iz ovih nadležnih institucija, najviše se falsifikuju odeća, obuća, sportska oprema, torbe, tašne, neseseri, naočari, satovi, parfemi, kozmetički preparati, alkoholna pića, duvan, igračke. Sve više je i kopija lekova i prehrambenih proizvoda, što može da bude posebno opasno za zdravlje potrošača.

- Među najčešće krivotvorenim brendovima su Adidas, Nike, Converse, Tommy Hilfiger, Louis Vuitton, Philipp Plein, Hummel, Armani, Cat, Levis, Hugo Boss, Michael Kors... - navode u Upravi carina za naš list. - Količina krivotvorene robe tokom pandemije mogla bi znatno da premaši prošlogodišnje cifre, koje je do sada već dostigla. Iako je širenje virusa uslovilo slabiji priliv robe i putnika i uticalo da se smanji i broj predmeta u kojima su privremeno zadržani proizvodi zbog sumnje u povredu prava intelektualne svojine, količina falsfikovanih artikala nije manja.

Carinici su polovinom oktobra u opštini Medveđa otkrili "audi" pun zlatnog nakita i satova, kopije čuvenih brendova Rolex, Hugo Boss i Calvin Clein. U toku ove godine na prelazu Gradina sprečili su krijumčare da unesu dve tone odeće i obuće, "lažnjaka" robnih marki Adidas, Nike, Puma, Polo, Replay, Levis. U jednoj od mnogobrojnih akcija, na aerodromu "Nikola Tesla" otkrili su 100 kilograma kopija šalova Burberry. Na graničnom prelazu Gradina zaplenili su falsifkovane sertifikate i barkodove svetskih brendova Armani i Gucci i osujetili plan da se njihovi lažni artikli na našem tržištu prodaju kao originali. U Raškoj su otkrili i krojačke radionice koje su proizvodile kopije sportske opreme poznatih marki.

Prateći globalni trend i falsifikovana roba se iz krijumčarskih tokova, kao i iz fizičkih radnji i sa ulica, seli na internet. U Carini ističu da je to posebno zabrinjavajuće, a tržišna inspekcija naglašava da je pojačala nadzor nad prodajom robe ovim kanalom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Na različitim sajtovima se nude čak i falsifikovani lekovi i medicinska sredstva, što znači da su neprovereni, a time i nebezbedni i potencijalno opasni po zdravlje građana - kažu u Upravi carina.

Tržišna inspecija ukazuje da posebno nadzire neregistrovane firme i pojedince koji se, između ostalog, bave i prodajom falsifkovane robe putem društvenih mreža.

- Inicijativa za pokretanje internet istrage može da potekne i od potrošača koji je nezadovoljan robom, kao i od nosioca prava intelektualne svojine koji podnosi prijavu za falsifkovani proizvod - navode u tržišnoj inspekciji. - U ovom periodu naš sektor je u značajnoj meri suzbio aktivnosti prodaje krivotvorene robe, među kojima su obuća, odeća, sportska oprema, duvanski proizvodi, kozmetika...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pandemija covid 19 krijumčarenje falsifikovana roba falsifikati

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana