Tekst objavljen: 17.10.2013 11:45        


Zaduženost po glavi stanovnika u Srbiji je 828 evra, što je najniža zaduženost u Evropi i direktna je posledica niskog standarda građana, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić i dodao da je kreditni dug po glavi stanovnika 740 evra, a ostatak se odnosi na dug po karticama, čekovima, lizing.

Građani Srbije bankama duguju u proseku po 828 evra

Zaduženost građana i privrede Srbije po bankarskim kreditima smanjena je tokom septembra 2,5 odsto, na oko 2.263 milijarde dinara. Tokom prvih devet meseci ove godine dug prema bankama povećan je 0,4 odsto.

Dugalić je napomenuo i da je trenutno najveći problem banaka u Srbiji visoko učešće problematičnih kredita od oko 20 odsto, pri čemu je kod kompanija ono 24 do 25 odsto, a kod stanovništva osam do devet odsto. To je veliko opterećenje za banke jer je 2,7 milijardi evra "zarobljeno" u takvim kreditima, kao i dodatne tri miljarde kao rezervacija za te kredite, naveo je on.
Građani Srbije su na kraju septembra po osnovu kredita bankama dugovali 610,8 milijardi dinara, odnosno 1,9 odsto više nego na kraju prošle godine, dok je tokom prethodnog meseca zaduženost opala 0,6 odsto.

U prvih devet meseci ove godine pad je zabeležen kod potrošačkih i stambenih kredita, a rast kod gotovinskih i poljoprivrednih kredita, kao i kredita za refinansiranje.

Kod gotovinskih kredita zabeležen je rast od 12,4 odsto, na 186,2 milijarde dinara, potrošački krediti smanjeni su 14,5 odsto, na 27,49 milijardi, a krediti za refinansiranje povećani su 1,9 odsto, na 29,02 milijardi.

Stambeni krediti su od januara do septembra smanjeni 2,4 odsto, na 335,01 milijardi dinara, a poljoprivredni krediti su povećani 10,1 odsto, na 33,08 milijardi.

U proteklom mesecu kašnjenje građana u otplati kredita smanjeno je na pet odsto u poređenju sa 5,1 odsto, u avgustu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke kreditna zaduženost prezaduženost zaduženost krediti dugovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana