Tekst objavljen: 13.01.2014 9:00        


Beogradsko tržište nekretnina i dalje nosi titulu najaktivnijeg u Srbiji, a za njim slede obrenovačko, novosadsko i kragujevačko. U ostalim gradovima Srbije stanovi i kuće se prodaju skoro na istom niovu kao prošle godine, a negde i slabije.

Cene stanova padaju i u 2014, kvadrat u Beogradu 1.400€

Prosečna površina prodatih stanova novogradnje u Republici Srbiji za prvih šest meseci 2013. godine iznosila je 55 kvadratnih metara. Kao i do sada, najveća prosečna cena stanova novogradnje ugovorena je u Beogradu i iznosi oko 1.400 evra po kvadratu, pokazuje analiza “Halo oglasi nekretnina”, lidera u oglašavanju nekretnina u Srbiji.

Oni koji nameravaju da ove godine kupe stan sigurno se pitaju da li će stanovi biti još povoljniji? Odgovor na to pitanje zavisi od mnogo faktora. Tako u mnogim gradovima naše zemlje cene stanova, kako nove tako i stare gradnje, već godinu-dve stagniraju, pa je očekivano da će se taj trend nastaviti i u narednom periodu , uz mogućnost da cene padnu.



Pad cena oseća se najviše na beogradskom tržištu, jer je tu kvadrat, u periodu pre krize, najviše i poskupeo. Zato, ako se osvrnemo na 2013. godinu, možemo reći da su cene stanova, u Beogradu, u odnosu na prošlu godinu, još povoljnije i to za oko 5% odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Najskuplje nekretnine u glavnom gradu i dalje se mogu pronaći, po ceni od oko 2.000 – 2.200 evra, ali je kupaca za takve nekretnine sve manje.

Svi oni koju su tokom 2013. godine želeli da kupe novoizgrađeni stan u Beogradu i to u najmlađem voždovačkom naselju „Stepa Stepanović“, mogli su to da učine na povoljniji način, jer je Građevinska direkcija Srbije (GDS) kupcima prvog stana omogućila beskamatnu pozajmicu u iznosu od 7,40 odsto, čime je i rata otplate kredita bila manja za oko 10 odsto.

3 komentara

  1. User image
    Nadrealista 13.01.2014 23:28

    Kao i sve ostalo u Srbiji je nerealno tako i cene stanova gde domaci Mafijasi (biznismeni) imaju 100/100 pa i vise
    imaju zaradu, a radnike ne placaju i porez utaje.
    Realna cena stana nebi smela preci 400 do 600 € uskladjeno prema platama

  2. User image
    Milos - beli listić 14.01.2014 15:12

    Trenutne cene u članku nisu tačne i prodaja se vrsi ispod njih 20-30%, stim što je promet katastrofalno mali te ce cene verovatno ići još dole.
    Neko ko bude želeo da u realnom vremenu proda nekretninu (do 6 meseci prodaje) moraće da je ceni onoliko koliko tržiste - kupac može da plati.

  3. User image
    Zoranco 22.01.2014 20:19

    Voleo bih da mi se javi osoba koja je u Nišu u poslednje dve godine prodala stan po 1000 evra kvadrat...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2013. Srbija stanovanje prodaja stana kupovina stana cena stanova cene stanova stanovi halo oglasi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana