Tekst objavljen: 14.01.2014 9:00        


Verovatno vam je već dosadilo da čitate tekstove koji vam manje ili više sugerišu da su troškovi života u Srbiji najskuplji ili najjeftiniji u Evropi - već u zavisnosti od toga šta autor teksta želi da postigne. Da je jeftinije nego u razvijenijim i bogatijim zemljama - jeste, ali su plate po pravilu mnogo manje od te "uštede" na životnim troškovima.

Beograd 13% jeftiniji od Zagreba, a plate upola manje

Međutim, stoji i teza i da nije sve u novcu, pa se tako začarani krug agrumenata ponovo zatvara i nameće se jednostavan zaključak - ta procena je mnogo subjektivnija nego što puke cifre mogu da pokažu.

Tako kolege iz dnevnog lista 24 sata kažu da bi poređenjem troškova "brzopleto moglo da se zaključi da Beograd nije najskuplji grad za život" ali da prosečna plata u Srbiji od 383 evra potire slične troškove života kao u susednoj Hrvatskoj, gde građani u proseku zarađuju 722 evra mesečno.

Naime, poređenje pokazuje da su troškovi života u Beogradu oko 13 procenata jeftiniji nego u Zagrebu, oko četiri odsto nego u Budimpešti, ali i pet procenata skuplji nego u Bukureštu i 11 procenata skuplji od Sofije. Beograd je čak 30 procenata jeftiniji za život od Ljubljane, pokazuju podaci.

Kako bi lakše uporedili uslove života u Srbiji i okolnim zemljama kolege iz 24 sata priredili su i tabelu sa uporednim pregledom troškova na osnovu podataka prikupljenih na portalu expatistan.com.


grafika: 24 sata

Podaci tog portala pokazuju i da je London trenutno najskuplji grad na svetu, dok je Karakas u Venecueli najjeftiniji pri čemu je život u Londonu čak 1.000 puta skuplji nego u Karakasu.

Na popisu pet najskupljih gradova našli su se, pored Londona, Oslo, Ženeva, Cirih i Njujork dok su gradovi u kojima je život najjeftiniji - Karakas u Venecueli i Kalkuta, Hajderabad, Pune i Madras u Indiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    srb 14.01.2014 9:30

    Ja provodim pola godine u Sloveniji i jedina istina je da je hrana za 30-40% jeftinija a najam stanova 3x skuplji

  2. User image
    Boa 15.01.2014 12:04

    Koliko vidim sajt sa koga je preuzet podatak se azurira tako sto KORISNICI sami ubacuju podatke o cenama. Vrlo, vrlo, neupotrebljivo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
troškovi života životni troškovi cene Srbija kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana