Tekst objavljen: 17.06.2014 12:00        


Nakon što su poplave pogodile veliki deo teritorije Srbije i ugrozile u manjoj ili većoj meri, prema nekim procenama, i do četvrtine stanovnika naše zemlje mnoge banke su najavile različite olakšice ugroženom stanovništvu.

Vukotić: Reprogram i grejs period za pogođene poplavama

Vladimir Vukotić, predsednik Izvršnog odbora Opportunity banke, kaže da je ta banka pripremila mere za pomoć klijentima koji su pretrpeli štetu u poplavama, a te olakšice će se realizovati putem reprograma potraživanja koji može da uključi i grejs period, pa čak i moratorijum na dug po kreditima kod onih koji su najteže pogođeni.

Konačna odluka o svim konkretnim merama biće donešena nakon završetka procene uticaja poplava na kreditni portfolio banke koja bi trebalo da bude završena do kraja juna meseca.

Imajući u vidu da je mnogim građanima imovina nepovratno oštećena, imate li u planu specijalne ponude kredita za renoviranje i potrošačkih pozajmica kako bi građani imali mogućnost da nadoknade uništeno?

Opportunity banka nedavno je uvela kredite za unapređenje doma koji će, verujemo, dobro doći građanima čijim kućama i stanovima je potrebno renoviranje usled posledica poplave. Osnovne karakteristike ovih kredita su brzo odobrenje i jednostavna procedura, a to će sigurno biti od velike važnosti svima koji žele što pre da osposobe svoje domove za normalan život.

Da li imate u planu i povoljnije uslove i odgovarajuće nove proizvode za ugroženi deo domaće privrede i poljoprivrede?

Opportunity banka je veoma aktivna u kreditiranju poljoprivrednika, i to onih malih u ruralnim područjima koji su i najviše pogođeni poplavama.

Najaktuelniji su nam subvencionisani krediti za poljoprivrednike koje isplaćujemo u saradnji sa lokalnim samoupravama, kod kojih su uslovi za klijente izuzetno povoljni (krediti su beskamatni, a plaća se samo jednokratna naknada) i koji će u ovom momentu dobro doći za oporavak poljoprivredne proizvodnje na malim porodičnim gazdinstvima koja čine večinu naših kreditnih klijenata.

Trenutno realizujemo takve sporazume u saradnji sa opštinama Knić, Pirot, Trstenik, Despotovac, Niš, Sremska Mitrovica, Bački Petrovac i Kraljevo, a planira se potpisivanje takvog sporazuma i sa opštinom Zrenjanin.

Imate li procenu koliko bi kao posledica ovih događaja mogao da poraste procenat nenaplativih kredita klijenata Vaše banke i na koji način planirate da reagujete na to?

Inicijalne procene još nisu završene, a za sada je procenjeno da bi uticaj poplava mogao da dovede do uvećanja učešća kredita u docnji za oko jedan procenat ili nešto više. Postoji direktan uticaj kod klijenata koji su direktno pogođeni poplavama, i indirektan kod klijenata koji su poslovali sa preduzećima i stanovništvom pogođenim poplavama.

Ovaj uticaj će se osetiti sa odloženim dejstvom od nekoliko meseci. Svakako ćemo prethodno pomenute olakšice, konkretno reprogram kredita sa mogućnošću grejs perioda ponuditi klijentima iz obe ove grupe, ako i kada se pojave problemi kod otplate kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijenti banke klijent banke bankarski sektor bankarsko tržište poplave banke vladimir vukotić Opportunity banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana