Tekst objavljen: 07.04.2014 9:00        


Ulaganje u svoju budućnost i budućnost svoje dece, kao i prilika da sami odlučujemo o svojoj sudbini i sredstvima, uz minimalan rizik, treba da bude prioritet svima koji razmišljaju unapred o svom životu i životu svoje porodice - kaže u razgovoru za portal Kamatica Franc Vajler, predsednik Izvršnog komiteta UNIQA osiguranja u Srbiji.

Vajler: Ulaganje u sigurnu budućnost je prioritet Franc Vajler, predsednik Izvršnog komiteta UNIQA osiguranja u Srbiji

Kakva su makroekonomska očekivanja za tekuću godinu kada je Srbija u pitanju? Očekujete li da izbori uspore ili zaustave realizaciju makroekonomskih planova?

U narednom periodu očekujemo promene u legislativnom smislu, koje mogu podstaći nove investitore - to su, između ostalog, zadaci i ciljevi koji se postavljaju pred buduću Vladu u Srbiji.

Naime, izbori svakako ne bi trebalo da uspore, već da ubrzaju postupak donošenja relevantnih propisa u smislu harmonizacije istih sa propisima EU i da podstaknu Vladu da radi na razvoju tržišta osiguranja, poverenja u finansijske institucije i razvoju svesti stanovništva o potrebi osiguranja.

Očekujemo da izmene pravne regulative dovedu do promena u makroekomskoj klimi.

Kako ocenjujete razvoj tržišta osiguranja u Srbiji i položaj tog sektora u odnosu na druge zemlje regiona i Evrope?

U Srbiji su i delatnost osiguranja i tržište veoma slabo razvijeni. Dobar pokazatelj toga je premija osiguranja po glavi stanovnika. Taj broj je daleko manji nego kod naših suseda u regionu na primer, i daleko ispod nivoa koji nalaže ekonomska situacija.

Ukoliko bismo stanje u Srbiji uporedili sa stanjem u Hrvatskoj, koja ima nešto više od polovine stanovništva Srbije, videli bismo da hrvatsko tržište vredi oko dve milijarde evra, dok u Srbiji ova brojka iznosi manje od 600 miliona evra – a ukoliko bismo pravili paralelu, ono bi trebalo da vredi najmanje 6 milijardi evra.

Jedan od osnovnih uslova koji omogućavaju jačanje tržišta jeste pravno okruženje koje obezbeđuje transparentnost za korisnike. Stoga je imperativ standardizovana regulacija za osiguravajuće ugovore, a to u Srbiji još uvek nemamo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Treba li i kako menjati postojeću zakonsku regulativu za sektor osiguranja kako bi čitav sektor imao više prostora za razvoj? Koliko bi poreske olakšice mogle da imaju pozitivan efekat na sektor osiguranja?

Kako nema posebne regulative za osiguravajuće ugovore, tako nema ni konsolidovane verzije Zakona o osiguravajućim ugovorima – deo se nalazi u Zakonu o obligacionim odnosima, a deo u Zakonu o osiguranju. Dakle, postoji potreba za usklađivanjem regulative, kako bi se tržište učinilo transparentnijim i pouzdanijim za klijente.

Pošto je Kamatica vodeći finansijski internet medij u Srbiji, možete li nam reći nešto više o planovima za online prisustvo vaše kompanije u 2014? Koliko je internet bitan za sektor osiguranja i vašu kompaniju?

UNIQA ima imidž savremene i dinamične, profesionalne kompanije. Imperativ kompanije je pružanje pouzdane i inovativne usluge klijentima. Kako je UNIQA na svim tržištima sinonim za pouzdanost, visok kvalitet usluge, pošten odnos prema osiguranicima i savremene programe osiguranja, u toku najveće ankete klijenata širom Evrope od strane Reader`s Digest, UNIQA je godinama proglašavana za najpouzdaniju osiguravajuću kompaniju/brend u Austriji. U toku je priprema efektivne online strategije, koja se odnosi na društvene mreže, i web stranice koje mogu odgovoriti na potrebe klijenata za emotivnom uključenošću i interaktivnošću. Kako se potrošači menjaju posredstvom novih tehnologija, tako i mi pratimo promene u njihovim navikama i potrebama. Mogu da kažem da će UNIQA biti prisutnija i aktivnija na internetu, i to je jedan od strateških pravaca za naredni period. Osim toga, to je i jedan od ključnih izvora informacija naših sadašnjih i potencijalnih klijenata.
Na primer, kada govorimo o tržištu auto-osiguranja, govorimo o veoma netransparentnom poslovanju. Neophodno je da Vlada Republike Srbije (Ministarstvo finansija i Ministarstvo unutrašnjih poslova) zajedno sa Narodnom bankom Srbije i osiguravajućim društvima reformiše pravni okvir za registraciju vozila, koji je administrativno previše složen.

Istovremeno, neusklađenost postojećih propisa i nedonošenje novih adekvatnih sistemskih zakona (Građanski zakonik i Zakon o osiguranju) onemogućavaju adekvatno funkcionisanje postojećih kompanija na tržištu, ali i destimulišu nove potencijalne investitore.

Uprkos tom problemu, mislim da, itekako, ima smisla da Vlada podrži i razvije ovaj način ponašanja kod stanovništva, odnosno da ga podstiče da preuzme brigu o sopstvenoj budućnosti. Ako omogućite ljudima da sami brinu o svojoj budućnosti, država neće imati obavezu da o tome brine. Postoje i pozitivni sporedni efekti, odnosno pojava da osiguravajuće industrije u skoro svim zemljama obezbeđuju finansijske fondove za različite državne institucije, što nije slučaj u Srbiji.

Kako objašnjavate činjenicu da se u bankarskom sektoru u Srbiji dešavaju krupne promene – neke banke se povlače sa srpskog tržišta, druge dolaze, neke su banke propale – dok u sektoru osiguranja situacija deluje mnogo mirnija?

Na prvi pogled, to zaista izgleda kao neobičan razvoj situacije. Međutim, jasno je da, zbog sveukupne makroekonomske nestabilnosti u Srbiji, stanovništvo sve manje veruje u dugoročnost penzionih fondova, te u cilju adekvatnijeg obezbeđivanja sopstvene budućnosti i budućnosti svoje dece, sve se češće odlučuje da štednju u banci zameni ulaganjem u životna osiguranja.



Takođe, osiguranje je jedini način da uložite novac, a da je vaš kapital osiguran i bezbedan na veoma dug period. Nijedan drugi način investiranja ne daje toliku sigurnost, i u tome je jedna od osnovnih prednosti osiguranja. Pritom, nije veliki rast investicija ono što privlači klijente, već garancija da ne možete ništa da izgubite, a da uz to imate stalan i stabilan rast. Veliki rast i velike kamate sa sobom nose i veliki rizik, što ljudi prepoznaju.

Naravno, treba imati u vidu i loša iskustva koje je stanovništvo imalo tokom 80-ih i 90-ih godina sa bankama, što je, zasigurno, ostavilo kao posledicu uzdrmano poverenje u ove institucije.

Možete li nam reći nešto više o planovima vaše osiguravajuće kuće za 2014? Na šta će biti usmeren fokus poslovanja i za koje proizvode očekujete da će biti najinteresantniji vašim klijentima?

Trenutno, premija UNIQA osiguranja u Srbiji raste 5,2 odsto, što je daleko iznad prosečnog rasta domaćeg tržišta (očekivani rast tržišta između 2% i 3%). Veliki rast UNIQA beleži u oblasti životnog osiguranja, gde je rast premije 19,67 odsto. Cilj UNIQA grupe do 2020. godine jeste da udvostruči broj klijenata i da u regionu Južne i Istočne Evrope dospe na treće, a na austrijskom tržištu na prvo mesto.

Strategija UNIQA 2.0 je započeta 2011. godine kada je, zbog novih zahteva, kompanija usmerila fokus na tržište i klijente - ideja je bila da grupa ima kompanije koje rastu brže od tržišta u svim zemljama u kojima je prisutna, a vrlo jednostavan način da se to izmeri je broj klijenata i pozicija na tržištu.

Postavljen je ambiciozan cilj – konkretno, u Srbiji to znači da želimo da povećamo broj klijenata sa 400 hiljada na 800 hiljada, a verujemo da ćemo i premašiti taj broj. UNIQA osiguranje kontinuirano razvija nove proizvode prema potrebama i mogućnostima potrošača, te ne smatram da postoji jedan proizvod koji treba favorizovati.



Međutim, ono na šta ćemo se svakako fokusirati jeste održivi rast, sa posebnom pažnjom posvećenom daljem razvoju životnih osiguranja, dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i proizvoda imovinskih osiguranja. Takođe, kvalitet servisa predstavlja, i dalje, naš primarni cilj kojim na duže staze obezbeđujemo lojalnost naših klijenata.

Da li je, shodno sve nižim ponudama za kamate na štednju, primetan prelazak štednje građana iz banaka u oblik investiranja u životno osiguranje?

Ono što često vidimo jeste da potencijalni klijenti uglavnom uzimaju u obzir samo eventualni prihod, ali ne i ukupne benefite. Klijenti moraju biti upoznati sa svim benefitima proizvoda životnog osiguranja, koji nisu mali i ne ograničavaju se na prihod, već i na visok stepen zaštite od nepredviđenih situacija.

Takođe, moraju biti upoznati sa određenim poreskim olakšicama, ukoliko govorimo o penzionom fondu. Isto važi i za zdravstveno osiguranje.

Na kraju, s obzirom da je sektor osiguranja još uvek nedovoljno razvijen u Srbiji, kako biste građanima Srbije objasnili da osiguranje ne treba da bude najmanje bitna stavka u kućnom budžetu?

Svesni smo teške ekonomske situacije svuda u svetu, pa i u Srbiji. Ipak, ulaganje u svoju budućnost i budućnost svoje dece, kao i prilika da sami odlučujemo o svojoj sudbini i sredstvima, uz minimalan rizik, treba da bude prioritet svima koji razmišljaju unapred o svom životu i životu svoje porodice u danima i godinama koje dolaze, jer to je jedini način da sebi i svojoj deci obezbedimo sigurnost.

Ono što UNIQA osiguranje pruža svim postojećim i potencijalnim klijentima jeste edukacija o opcijama i ponudama koje su im dostupne, mogućnostima koje se otvaraju, kao i o rizicima, prednostima i potencijalnim šansama za ostvarenje krajnjeg cilja – individualnog i porodičnog spokojstva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uniqa unika osiguranje osiguravajuće kuće tržište osiguranja društva za osiguranje Srbija Franc Vajler

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana