Tekst objavljen: 29.01.2014 12:00        


Potrebno nam je mnogo više rada kako bi izašli iz krize, više odgovornosti i efikasnosti - kaže za portal Kamatica Vesna Užnik Đorić, članica Izvršnog odbora KBM banke, i dodaje da postoje jasni pokazatelji da se stvaraju određeni uslovi da se kamatne stope spuste na nešto niži nivo.

Užnik Đorić: Za izlazak iz krize treba mnogo više rada Vesna Užnik Đorić, članica Izvršnog odbora KBM

Kakva su makroekonomska očekivanja kada je Srbija u pitanju u 2014. godini? Očekujete li dalju konsolidaciju bankarskog sektora?

Međunarodna statistika za 2014. godinu predviđa globalni ekonomski rast i pokazuje znake oporavka prvi put nakon šest godina od izbijanja krize, što za Srbiju, na žalost, neće važiti.

Moram naglasiti da će očekivanja za ovu godinu obeležiti početak pregovora sa EU i to će biti jedan od ključnih događaja koji će obeležiti 2014. u Srbiji. Evropski put Srbije daće novi podsticaj strukturnim reformama, poboljšavajući opštu makroekonomsku i političku stabilnost.

Da bi stvorili uslove za povećanja ekonomske aktivnosti, rasta BDP i rasta zaposlenih potrebno je pripremiti, usvojiti i dosledno sprovoditi čitav set reformskih zakona koji bi stvorile ambijent povoljan i siguran za investitore. To je jedan od načina da se podstakne preduzetništvo i na taj način pokrene točak ekonomskih reformi.

Potrebna nam je investiciona strategija na koju bi se naslonili svi ekonomski činioci u Srbiji, a samim tim i poslovne banke.

U bankarskom sektoru poslovanja će biti različitih strujanja, od konsolidacije i spajanja više banaka, do dolaska poslovnih banka sa teritorija koje do sada nisu bile prisutne na ovom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sve to može skupa doneti povećanu konkurenciju i bolje uslove za klijenta, ali da bi razvoj bio održiv potrebno je da se ekonomsko okruženje stabilizuje i krene stopama realnog rasta.

Možete li nam reći nešto više o planovima banke za 2014? Na šta će biti usmeren fokus u ovoj godini?

Fokus KBM banke u narednom periodu biće revitalizacija poslovnih procesa kompanije i povećanje efikasnosti i produktivnosti kroz pojednostavljivanje poslovnih procesa - unapređenje IT procesa, kadrovskih pitanja, kreditnih procesa ili procesa naplate. To bi trebalo da doprinese rastu poslovanja u Srbiji i uvećanju tržišnog udela kroz proširivanje mreže poslovnica kao i racionalizaciji troškova.



Takođe, smanjenje troškova finansiranja i aktivnije upravljanje lošim plasmanima, kako bi se maksimizovala naplata i smanjila verovatnoća budućih gubitaka, svakako su neki od vrlo važnih ciljeva banke za ovu godinu.

Mogu li građani očekivati jeftinije kredite i uopšteno bankarske usluge u 2014. godini? Za koje proizvode očekujete da će biti najinteresantniji vašim klijentima?

Cena bankarskih usluga zavisi od mnogo faktora koje nije lako predvideti. Svakako postoje jasni pokazatelji da se stvaraju odredjeni uslovi da se kamatne stope spuste na nešto niži nivo. Dinamiku i visinu tih promena je teško predvideti, ali svakako će svi napori biti usmereni na povećanje zadovoljstva naših klijenata.

Pošto je Kamatica vodeći finansijski internet medij u Srbiji, možete li nam reći nešto više o planovima za online prisustvo banke u 2014? Koliko je internet bitan za banku i odnos sa klijentima?


Banka je oduvek poklanjala dosta pažnje online segmentu klijenata prilagođavajući se njihvom novim potrebama i promenjenim navikama. Baš zato smo ranije i razvili uslugu eBankinga. Ovaj web servis omogućava komotniji položaj klijneta u procesu korišćenja bankarskih usluga, bez obzira da li je u pitanju fizičko ili pak pravno lice kojima je na raspolaganju i SMS servis.



Nameravamo da unapređujemo portfolio usluga dostupnih online kao i proširenje poslovnih mogućnosti priključivanjem društvenim mrežema kao što Facebook, Twiter.

Tu ne govorimo samo o izgradnji brend lojalnosti i unapređenju prodaje, već pre svega o velikim potencijalaima za dobijanje povratnih informacija na naše proizvode i usluga od strane korisnika prisutnih na društvenim mrežama. Ideja je da na društvenim mrežama postanemo prepoznatljivi po ažurnom i zanimljivom sadržaju za korisnike, bez obzira da su teme vezane isključivo za bankarske usluge ili nešto sasvim drugo.

Na kraju, s obzirom da se očekuje još jedna finansijski teška godina, možete li građanima Srbije ponuditi savete kako da je što lakše podnesu?

2014. godinu svi najavljuju kao izuzetno tešku, tako da te prognoze treba shvatiti krajnje ozbiljno i u skladu sa njima se ponašati. Potrebno nam je mnogo više rada kako bi izašli iz krize, više odgovornosti i efikasnosti.

Ne možemo zaboraviti i komponentu stalnog ličnog i profesionalnog razvoja, kao neminovnog kriterijuma u visoko kompetitivnom svetu u kom živimo.

4 komentara

  1. User image
    pavle 19.02.2014 12:36

    ubrzati..izlazak srbije iz krize..i omogućiti brže zapošljavanje..osoba...dabih prevazišli krizu u Srbiji trebanam mnogo više rada...zajedničkog...sloge...zapošljavanje osoba..u privatnom sektoru...

  2. User image
    Branislav Knezevic 25.03.2014 1:34

    Sa posebnim osvrtom na komponentu stalnog ličnog i profesionalnog razvoja . Svidja mi se

  3. User image
    pavle 11.06.2014 13:18

    Brži izlazak Srbije iz teške finansiske..krize..uz značajno..povećanje zaposlenosti medju mladima..u Srbiji..ipoboljšanje poslovnoga ambijenta za investitore koji budu spremni da ulažu u Srbiju u 2014.godini ida zapošljavaju..

  4. User image
    pavle 11.06.2014 13:25

    Ubrzati..izlazak Republike Srbije iz teške finansiske krize..uz masovnije zapošljavanje mladih..u Srbiji iuz poboljšanja stanja..u poljupruvredi i u selima..i u ekonomiji..ekonomija je bolna tačka Srbije..zaustavljanje krize pod hitno.u srbiji..zaposlimo mlade u srbiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2014. Srbija bankarski sektor bankarsko tržište banke kbm banka intervju kamatica intervju kamatica Vesna Užnik Đorić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana