Tekst objavljen: 03.02.2014 12:00        


Tokom 2014. godine nastavićemo sa daljom promocijom kulture štednje u Srbiji - kaže za portal Kamatica Dragana Tanasić, član Izvršnog odbora ProCredit banke, i građanima preporučuje da efikasnije raspolažu svojim sredstvima i da identifikuju mesta nepotrebnog rasipanja novca.

Tanasić: Budite realni, kredit nije rešenje za sve Dragana Tanasić, član Izvršnog odbora ProCredit banke

Kakva su makroekonomska očekivanja kada je Srbija u pitanju u 2014. godini? Očekujete li dalju konsolidaciju bankarskog sektora?

Svesni smo izazova sa kojima se domaća preduzeća susreću, kao i da je vreme pokazalo da danas privreda mora biti mnogo inovativnija, ali i da svoje poslovanje učini daleko efikasnijim, kako bi ostvarila uspehe. Ekonomski pokazatelji u Srbiji možda trenutno nisu pozitivni, ali optimizam i pokretačka energija je ono što će nam u 2014. godini biti najneophodnije.

Očekivanja su da bankarski sektor i u ovoj godini nastavi sa daljom stabilizacijom. Bankarski sektor, sa jedne strane, mora se izboriti sa opštim tržišnim padom i pronalaženjem svoga mesta u poprilično zasićenom tržištu, dok sa druge strane, noviteti i učesnici u bankarskom sektoru su u neskladu sa razvojem ekonomije.

Ako se obistine najave državnih zvaničnika o dolasku novih banaka na tržište, to se može pozitivno odraziti na korisnike bankarskih usluga. Jer još oštrija konkurencija od trenutne bi neminovno uticala na dodatno podizanje kvaliteta usluga.

Možete li nam reći nešto više o planovima banke za 2014? Na šta će biti usmeren fokus u ovoj godini?

Naši ciljevi u ovoj godini su, pre svega, da naše poslovanje učinimo boljim i efikasnijim, kako bi zahvaljujući tome svoje usluge učinili dostupnijim i prilagođenijim potrebama naših klijenata. U isto vreme, plan nam je da kvalitet i brzinu svojih usluga dodatno povećavamo i da, investirajući dalje u razvoj zaposlenih i razvoj novih proizvoda, podižemo nivo profesionalnih standarda.

To će nam omogućiti da nastavimo sa podrškom malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, a time i ukupnom razvoju zemlje i društva u kom poslujemo.

Oblasti u kojoj ćemo tokom 2014. godine biti izuzetno aktivni su dalja podrška domaćim preduzećima i poljoprivrednicima na polju investicija, jačanja njihovih konkurentskih prednosti, inovacija, kao i ulaganja u unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije.

U ovoj godini, nastavićemo sa jačanjem saradnje sa svim svojim poslovnim partnerima, kao i stvaranjem uslova da svojim klijentima - malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednicima i građanima - omogućimo još povoljniju podršku u realizaciji svih njihovih planova.

Mogu li građani očekivati jeftinije kredite i uopšteno bankarske usluge u 2014. godini? Za koje proizvode očekujete da će biti najinteresantniji vašim klijentima?

Kao banka se konstantno trudimo da omogućimo što povoljnije izvore finansiranja i da troškove obrade dokumentacije i nepotrebnu administraciju svedemo na minimum. Samim ovim merama, kvalitet naših usluga raste, dok cene bankarskih usluga uglavnom teže ka nižim vrednostima.

ProCredit banka, iako ne promoviše potrošnju, u svojoj ponudi ima visoko konkurentne kamatne stope za sve vrste kredita. Posebnu liniju i posebno jeftinije kredite u ponudi za fizička lica imamo usmerenu ka uštedi energije, odnosno zelenom finansiranju, kao i one koji su namenjeni unapeđenju kvaliteta života.

Ušteda energije, a samim tim i očuvanje životne sreditne, je naše opredeljenje i ProCredit banka će uvek imati sluha za ovakve investicije, dok je savetodavna i finansijska podrška klijentima nesporna.



Kao banka sa 100 odsto nemačkim kapitalom i banka koju već godinama odlikuje najveća redovnost klijenata u otplati kredita, tokom 2014. godine nastavićemo sa daljom promocijom kulture štednje u Srbiji, ali i naših inovativnih modela štednje poput Špar Fleksi štednje.

Reč je o modelu štednje koji poslednjih meseci nailazi na sve veće interesovanje naših građana i to prvenstveno zbog fleksibilnosti koju nudi, jer kod Špar Fleksi štednje je, za razliku od standardne oročene štednje, moguće menjati iznos na računu oročenja bez promene kamatne stope, odnosno na račun je moguće neograničeno dodavati sredstva i podizati do polovine početnog iznosa.

Pošto je Kamatica vodeći finansijski internet medij u Srbiji, možete li nam reći nešto više o planovima za online prisustvo banke u 2014? Koliko je internet bitan za banku i odnos sa klijentima?

ProCredit banka prati kretanja razvoja tehnologije, kao i savremene tendencije u načinu komunikacije sa svojim klijentima.

Ako pogledate naš sajt banke, vi možete online aplicirati za kredit ili zakazati razgovor u ekspozituri. Za naše poljoprivrednike smo obezbedili i online aplikaciju za elektronsku verziju našeg časopisa Agro glasnik.

Pored našeg sajta www.procreditbank.rs, posedujemo i još 2 mikrosajta (www.mojepare.rs i www.moja4zida.rs ) na kojima naši klijenti mogu pronaći korisne preporuke i edukativne članke. To samo govori koliko značaj pridajemo prisustvu naše banke na Internetu.

Kada je reč o elektronskom bankarstvu, ono je pristupačno bilo na računaru bilo na najraznovrsnijim tipovima mobilnih telefona. ProCredit info aplikacija omogućava korisnicima Android, IOS ili Windows mobile telefona da u svakom trenutku saznaju gde se nalazi najbliža ekspozitura ili bankomat, da vide kursnu listu ili pročitaju najnovije vesti.

Takođe smo i naše obraćanje klijentima u velikoj meri preusmerili ka online medijima. Jednostavno su ovakvi kanali oglašavanja efikasniji jer na ovaj način našim klijentima možemo preciznije predstaviti uslugu banke koja je namenjena baš njima.

Internet je veoma bitan u današnje vreme, i neprisustvo na internetu se direktno odražava na poslovne rezultate i govori o vama da ne pratite savremene tendencije. Sajt naše banke umnogome predstavlja nas, a podaci koji se na njemu nalaze, govore dosta o tome da nemamo šta da krijemo od naših klijenata i da tamo mnogu pronaći brojne korisne informacije i savete.

Na kraju, s obzirom da se očekuje još jedna finansijski teška godina, možete li građanima Srbije ponuditi savete kako da je što lakše podnesu?

Građanima možemo davati preporuke u smislu da efikasnije raspolažu svojim sredstvima i da se identifikuju mesta nepotrebnog rasipanja novca. Pre svega, to bi trebalo značiti da se dobro posavetuju pre nego što se opredele za bilo kakvu investiciju i da ako nešto jeftinije košta, ne znači da i ostvaruje veću uštedu.

Na primer, prilikom razrade plana investiranja u izolaciju kuće i zamenu stolarije, stiropor debljine 5 cm je cenovno prihvatljiv, ali pravi efekti u očuvanju temperature se postižu tek sa stiroporom debljine veće od 8cm i prozorima koja ima minimum duplo staklo minimalne debljine 12mm.

Takođe je veoma bitno da građani budu realni prema svojim mogućnostima što proizilazi iz odgovornog ponašanja. Kredit nije rešenja za ostvarenje svakog plana u životu. Potrebno je odrediti prioritete, a kredit uzimati isključivo onaj koji će dovesti do realnog unapređenja kvaliteta života.

U našoj banci postoje jasne procedure i analize koje onemogućavaju odobravanje nenamenskih kredita i kredita koji su iznad finansijskih mogućnosti klijenata. Iz tog razloga procenat nenaplativih kredita u ProCredit banci je najniži među bankama u Srbiji. Sa druge strane, tu su i naši službenici koji su uvek tu da klijentima daju adekvatnu preporuku, ne bi li građani uzimali kredit isključivo po sopstvenoj meri.

Ukoliko su u mogućnosti, preporučuje se da građani redovno izdvajaju određene iznose za štednju i da tu štednju polažu u banku za koju misle da će voditi adekvatnu brigu o njihovom novcu. I pored krize, svako ima način da uštedi određeni iznos i da ne potroši novac na ono što nije bilo neophodno da se potroši.

Dobitna kombinacija je kada se taj novac stavi u banku, jer pored kamate koja se dobija za položen novac, naša banka pažljivo raspolaže njime i na taj način investira u privredu i razvoj ekoloških rešenja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2014. Srbija procredit banka bankarski sektor bankarsko tržište banke intervju kamatica intervju kamatica Dragana Tanasić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana