Tekst objavljen: 20.01.2014 13:00        


Nema previše prostora za optimizan u 2014. godini - kaže u razgovoru za portal Kamatica Svetozar Šijačić, rukovodilac za Retail Market u Credit Agricole banci i član Izvršnog odbora te banke, i dodaje da građani treba da preispitaju sve svoje dugoročne finansijske obaveze i usklade prihode i rashode.

Šijačić: Ne očekujte niže kamate, preispitajte dugove Svetozar Šijačić, rukovodilac za Retail Market i član Izvršnog odbora Credit Agricole banke

Kakva su makroekonomska očekivanja kada je Srbija u pitanju u 2014. godini? Očekujete li dalju konsolidaciju bankarskog sektora?

Makroekonomska kretanja kada je Srbija u pitanju ne daju previše prostora za optimizam u ovoj godini. Možemo očekivati skroman rast BDP-a, stagnaciju ili pad kreditne aktivnosti u svim segmentima, blagi rast nezaposlenosti, umereno povećanje kašnjenja u otplati kredita.

Već u prvoj polovini godine mogu se očekivati neke strateške odluke pojedinih banaka u smislu ostanka ili napuštanja tržišta, spajanja ili preuzimanja banaka sa nedovoljno kapitala isl.

Možete li nam reći nešto više o planovima banke za 2014? Na šta će biti usmeren fokus u ovoj godini?

Naš cilj je organski rast I razvoj u pojedninim tržišnm segmentima u kojima imamo komparativne prednosti kao što su - specifična znanja i iskustva na nivou grupacije, pripadnost jednoj od najvećih svetskih bankarskih grupa, konzervativan pristup i opreznost pri kreditiranju kao i izgradnja dugoročnih odnosa sa klijentima iz svih segmenata.

Mogu li građani očekivati jeftinije kredite i uopšteno bankarske usluge u 2014. godini? Za koje proizvode očekujete da će biti najinteresantniji vašim klijentima?

Mišljenja sam da se značajnije smanjenje kamatnih stopa na strani kredita ne može očekivati. Ne treba zaboraviti da su banke iz inostranstva uložile značajan kapital i sredstva u svoje povezane banke u Srbiji, te da sa pravom očekuju da, ako već ne mogu da ga oplode - da ga bar sačuvaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sve rezerve banaka koje bi mogle poslužiti kao „baferi“ za pooštravanje uslova poslovanja su po mom dubokom uverenju odavno istrošene. Gotovinski krediti su prvi na top listi najtraženijih proizvoda već godinama, a tako će i ostati.



Pošto je Kamatica vodeći finansijski internet medij u Srbiji, možete li nam reći nešto više o planovima za online prisustvo banke u 2014? Koliko je internet bitan za banku i odnos sa klijentima?

Ovoje najznačajnije pitanje u srednjem i dugom roku za svaku banku. Realni svet se promenio i dobar deo aktivnosti preselio na mrežu.

Ukoliko banke ne budu uspele da transformišu svoje standarde i procedure ovoj promeni i prilagode svoje standardne poizvode novim kanalime - zameniće ih neke druge institucije ili drugačiji vid finansijskog posredovanja.

Zbog toga sve banke, pa i Credit Agricole ulažu značajne napore u cilju prilagođavanja ovim promenama i povećanju prisutnosti u elektronskim medijima i na društvenim mrežama.

Na kraju, s obzirom da se očekuje još jedna finansijski teška godina, možete li građanima Srbije ponuditi savete kako da je što lakše podnesu?

  • Preispitajte sve svoje dugoročne finansijske obaveze - stambene kredite, premije osiguranja života, premije penzionog osiguranja. Možda može povoljnije?
  • Uskladite valutnu strukturu svojih obaveza sa valutnom strukturom primanja.
  • Sačinite svoj bilans uspeha na mesečnom nivou i uskladite mesečne prihode sa rashodima.
  • Sačinite svoj bilans stanja i povedite računa o kretanju cena pojedinih pozicija – možda je isplativije prodati neku nekretninu i prevremeno izmiriti kreditne obaveze , te na taj način izniivelisati mesečne prihode i rashode.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetozar šijačić kamatica intervju kamatica intervju credit agricole Kredi Agrikol banke bankarsko tržište bankarski sektor Srbija 2014.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana